Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedenli ölümler gün geçtikçe artıyor. Peki yeni koronavirüs nedeniyle kaç kişi ölecek?
Pazartesi sonuçları yayınlanan bir araştırmaya göre, önceki hesaplamalara göre daha az insanın öleceği tahmin ediliyor. Ancak buradaki sayılar da mevsimsel gripten daha yüksek.
Araştırma, saygın tıp dergilerinden The Lancet Infectious Diseases’de yayınlandı.
Elde edilen sonuçlara göre, enfekte olan bir kişinin ölme oranı %0,66. Önceki tahminlere göre daha düşük olsa da, grip nedeniyle yaşamını yitirme oranından (%0,1) halen daha yüksek.
Yeni araştırmadaki ölüm oranı öncekilerden neden daha düşük?
Aradaki sebebi, yeni araştırmada hafif seyreden ve genelde teşhis almadan iyileşen vakaların da hesaba katılması. Söz konusu vakalar hesaplama dışı bırakıldığın, koronavirüs ölüm oranının %1,38’e çıktığı görülüyor. Bu da önceki raporlardaki sonuçlarla benzer bir oran.
Mart ayı başında, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü direktörü Dr. Anthony Fauci, bu oranın %2 olduğunu söylemiş, belirti göstermeyen vakalarla birlikte bu oranın düşebileceğini ifade etmişti.
| Koronavirüs akciğerleri nasıl etkiliyor? |
Yaşlılarda risk çok yüksek
Yeni yapılan araştırmada çalışma ekibi gerçek “enfeksiyon ölüm oranını” ölçmeye çalıştı. Bir diğer deyişle, yalnızca hastalanan ve test olanların değil virüsle enfekte olan herkes arasından kaç kişinin yaşamını yitirdiğini belirlemeye çalıştı.
Bu amaçla Çin’in Wuhan kentinden ülkesine uçakla dönen ve PCR testi yapılarak belirti göstermese bile virüsü taşıyıp taşımadığı incelenen kişilerde enfekiyonun ne kadar yaygın olduğuna bakıldı.
“Enfeksiyon görülme sıklığı” verisini raporlanan vaka ve ölümlerle bir araya getiren araştırmacılar, genel ölüm oranının %1’in 3’te 2’si kadar olduğunu belirledi.
Bu oranın yetişkinlerde arttığı, 80 yaş ve üzerinde %7,8’e kadar çıktığı bildirildi. 9 yaş altı çocuklardaki ölüm oranının ise oldukça düşük (%0,00161) olduğu belirlendi.
40 yaşından küçük bireylerdeki ölüm oranı %0,16’nın altındaydı. Bu da enfekte olan her 1.000 gençten 1 veya 2’sinin öleceğini, en düşük riskin daha genç olanlarda görüldüğünü gösteriyor.
İyileşme süresi uzadıkça sağlık sistemi üstündeki yük artıyor
Araştırma, koronavirüs hastalarının iyileşmesinin haftalar sürebildiğini ortaya çıkardı. Hasta sayısının fazlalığı da düşünülünce, sağlık sisteminin üstesinden gelemeyeceği bir yük ortaya çıkıyor. Hastanın iyileşme süresi uzadıkça, hastanede daha fazla yer ve kaynağa ihtiyaç duyuluyor.
Hastalar ilk günlerde hastaneye kaldırılmasa dahi, belirtilerin başlamasından itibaren ortalama taburcu olma süresi 25 gün civarı. Ölüm ise genellikle belirtiler başladıktan 18 gün sonra gerçekleşiyor.