FoodNavigator isimli internet sitesi tüketicilerin gıda ve temizlik ürünleri stoklamasının fiyatları ve piyasayı nasıl etkilediğini inceledi.
Koronavirüs, süpermarket perakendecilerinin omuzlarına büyük bir yük getirdi. Gıda kıtlığı korkuları tüketicilerin “panik halde” alışveriş yapmalarına, süpermarket raflarının boşalmasına ve evde stok yapılmasına neden oldu.
Peki tüketiciler süpermarkette ne kadar para harcıyor? En çok ve en az alışveriş yapılan kategoriler neler? Bir salgın sırasında stok yapmak neden problemli?
| Koronavirüs tedarik zinciri yönetimi: Çin’den alınacak dersler ne? |
COVID-19 krizinde panik halde alışveriş yapmanın zararı nerede?
İngiltede’de 1000 tüketici ile yapılan araştırmaya göre, her evde haftalık 13 İngiliz sterlini fazladan harcama yapılıyor. İngiltere’de 27.9 milyon hane olduğu düşünülürse, haftalık 361.4 milyon İngiliz sterlini fazladan para harcanıyor.
Blacktower Finansal Yönetimi Grubu kurucusu John Westwood, “Koronavirüs salgını sırasında yapılan panik alışverişleri, süpermarketler ve elektronik ticaret perakendecileri üzerinde inanılmaz bir yüke neden oldu. Bu sıkıntılı dönemde, perakendeciler tüketicilerin ihtiyacını karşılamaya odaklanıyor.”
| Koronavirüs belirtileri nelerdir? |
Panik olan tüketiciler ne satın alıyor?
Bilgi, veri ve pazarlama ölçümleme firması Nielsen, bu soruya farklı yönlenden baktı.
14 Mart’tan biten hafta ile önceki yılın aynı dönemini karşılaştırdı.
Veriler, İngiltere’deki süpermarketlerdeki alışverişin %22 arttığını gösteriyor. Bu, 2019’un aynı dönemine göre 467 milyon İngiliz sterlini artış anlamına gekiyor.
7 Mart’ta biten hafta ile 2019’un aynı dönemi kıyaslandığında bu oran %7’ydi.
Özel kategorilere bakıldığında, 14 Mart’ta biten haftadaki en büyük artış %65 ile normal ev ihtiyaçları ile evcil hayvan ürünlerinde görüldü. Oda sıcaklığında saklanabilen ürünlerin artışında %62 artış oldu. Nielsen verilerine göre sağlık, güzellik, tuvalet ürünü ve bebek bakımı ürünlerinde ise %46 artış görüldü.
Donmuş gıda ürünleri (%33), bira, şarap ve alkollü içecekler (%11) ve atıştırmalık ürünlerde (%18) de önemli artışlar gözlendi. Beklenen bir şekilde temel gıda ürünleri satışında çok büyük artışlar görüldü.
Makarna %168, konserve makarna yemekleri %148, konserve et %147, konserve veya paketli çorbalarda %118 artış görüldü.
| TGDF Başkanı Şemsi Kopuz: Türkiye kendi kendine yetecek politikaları hayata geçirmeli! |
Panik halde alışveriş yapmak neden sorun?
Bu davranış biçimi, süpermarket perakendecileri ve onların tedarik zincirleri üzerinde aşırı bir yük oluşturuyor. Aynı zamanda toplumun ihtiyaç duyulan ürünlere erişimini sınırlandırıyor.
Warwick Üniversitesi’nden Operasyon ve Tedarik Zinciri Stratejisi Profesörü Jan Godsell’e göre panik alışverişten vazgeçilmesi gerekiyor.
Yaygın inanışın aksine, İngiltere tedarik zincirindeki problem arzla değil, taleple ilgili bir sorun.
Godsell, “Süpermarket perakendecilerinin arz ve talebi dengeleyen karmaşık planlama sistemleri vardır. Zamanla mevsimler alışkanlıkları, promosyonların etkisi ve diğer etkenleri öğrenirler. Talep ani bir şekilde artarsa, tedarik zincirinin buna yanıt vermesi ve ürünleri rafa ulaştırması zaman alabilir” diyor.