COVID-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün bazı türlerinin 60 santigrat derecede sıcaklığa bir saat dayanabileceği, 92 santigrat derecede de hemen ölmediği, 15 dakika dayanabildiği belirlendi.
Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve bilimsel bir dergide yayınlanmayan araştırma taslak halde biRxiv sunucusuna yüklendi. Bu nedenle sonuçlara temkinli yaklaşmak gerekiyor.
Araştırma ekinin başında Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi Yeni Çıkan Viral Hastalıkları Bölümü’nden Boris Pastorino vardı. Ekip virüsü inaktif hale getirmek için hangi sıcaklık ve kimyasalların gerektiğini araştırdı.
Esas amaç, virüsle ilgili araştırma yapan ve sürekli SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalan laboratuvar çalışanlarının maruz kaldığı riski belirleyebilmekti.
Yapılan çalışmalar, virüsün 15 dakika boyunca 92 C sıcaklıkta tutulduğunda tamamen inaktif olduğunu gösterdi. Test edilen diğer 2 sıcaklık, 60 santigrat derecede 60 dakika ve 56 santigrat derecede 30 dakika da enfekte ediciliği önemli derecede indirdi. Ancak bazı örneklerde çok sayıda virüsün aktif kalabildiği görüldü.
Araştırmacılar, bu sonuçlar önceden diğer virüsler olan SARS-CoV ve MERS-CoV ile yapılan çalışmaların sonucunu teyit ediyor, diye konuştu.
| Koronavirüs belirtileri nelerdir? |
Amaç, teşhis için çalışan laboratuvar personelinin korunması
Birçok COVID-19 hastasında gözlenen virüs yükünün düşük olması sebebiyle, düşük sıcaklıkların virüsü inaktive etmekte yeterli olacağını söyleyen araştırmacılar, yüksek virüs yüküne sahip örneklerde yüksek sıcaklık gerektiğini de not etti. Ekip son olarak şunları söyledi:
“Bu çalışmada gösterilen sonuçlar, teşhis amacıyla SARS-CoV-2 virüsüyle çalışan laboratuvar personelinin virüse maruz kalmasını önleyecek en iyi protokolün seçilmesine yardımcı olacaktır.”