Son dönemde Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve beraberinde gelen durgunluk, firmaların borçlarını çevirme konusunda sıkıntıya girmelerine neden oluyor. Bu nedenle özellikle son dönemde borçlarını yeniden yapılandırmak üzere konkordato ilan eden firmaların sayısında ciddi artış görülüyor.
Konkordato nedir? 2018’de konkordato ilan eden firmalar hangileri?
Türk lirasında yaşanan değer kaybı ile halkın alım gücünün azalması sonucu piyasada yaşanan durgunluk üreticileri zor durumda bırakıyor. Buna dövizle borçlanmanın etkileri de eklendiğinde firmaların yeniden yapılandırma sürecine girmeleri kaçınılmaz oluyor. Firmalar iflastan önce son çıkış olarak da adlandırılan konkordato ilanı yoluna başvuruyorlar. Bu sayede borçlarını yeniden yapılandıran firmalar, güçlenmiş şekilde yeniden ayağa kalkabilmek için bir fırsat daha yakalıyorlar.
AVM’lerdeki firmalar zor durumda mı?
Son dönemde konkordato ilan eden firmalar arasında çok bildik markalar da yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü ayakkabı firmalarından Beta da, Hotiç ve Yeşil Kundura gibi konkordato ilan eden ayakkabı firmaları arasına katıldı. Kararı kamuoyuna duyuran Yönetim Kurulu Başkanı Taner İkiışık, TL’deki değer kaybı ve nakit akışında sıkışıklık yanında AVM’lerde kira anlaşmalarının döviz üzerinden yapılması gibi nedenlerle şirket ödemelerinde sıkıntı yaşanmaya başladığını ifade etti. Firmanın bir fabrikasında çıkan yangının da durumu zorlaştırdığını söyleyen İkiışık, piyasa koşullarına uyum sağlamak adına mevcut ödeme yapısında sürdürülebilir değişikliklere gitmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
Türkiye’nin tavukçuluk devi de borçlarını yapılandırıyor
Bu yıl içerisinde konkordato ilan eden önemli markalardan biri de Keskinoğlu oldu. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulunca yapılan açıklamada firmanın 55 yıldır Türkiye genelinde yumurta ve piliç eti sektöründe hizmet verdiği; 2017 yılını 1,1 milyar TL ciro ile kapatarak İSO raporunda 136’ncı sıraya geldikleri ifade edildi. Firmanın üretim için yaptıkları yatırımlarda kullandıkları kredilerin yüksekliği yanında, sektörde görülen sorunlar nedeniyle kredi ödemelerinde sıkıntı yaşandığı ifade edilen açıklamada firmanın ticari faaliyetlerini aralıksız sürdürebilmesi için geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunulduğu belirtildi.
Son dönemde konkordato başvurusu yapan firmalar akaryakıt, inşaat, yazılım, catering, turizm, gıda, perakendecilik ve hizmet sektörü gibi pek çok farklı iş kolunda faaliyet gösteriyor. Firmaların başvuru davaları ile ilgili kararlar, devletin resmi ilan portalı olan www.ilan.gov.tr adresinden takip edilebiliyor.
Konkordato nedir?
Konkordato, elinde olmayan sebeplerle işler olumsuz yönde seyreden ve mali durumu risk teşkil etmeye başlayan dürüst firmaların korunması amacıyla geliştirilmiş hukuki çözüme verilen isimdir. Bu çözümde mali sıkıntıya girmiş olan firma icra hukuk mahkemelerine başvuruyor. Mahkemenin tanıdığı 3 aylık süre zarfında mahkemece atanan yetkili, firmanın alacaklılarıyla bir araya gelerek teklif sunuyor. Alacak miktarının 2/3’ünü temsil eden kişi veya kurumlar, teklifte yer aldığı şekliyle borcun bir kısmından feragat etmeyi kabul ederse konkordato kararı verilmiş oluyor. Kararın ticaret mahkemesi tarafından tasdik edilmesiyle birlikte firma, borçlarını belirtilen süre içerisinde ödüyor.