Kodeks Alimentarius Komisyonu, Temmuz ayında 50. yıldönümünü kutladı. Komisyon ayrıca, önümüzdeki altı yıl boyunca çalışmalarına yol gösterecek olan 2014-2019 Stratejik Planı’nı da kabul etti.
Tüketicilerin korunması ve uluslararası gıda ticaretinde adil uygulamaların sağlanması konularında dünyanın önde gelen gıda standartları kuruluşu Kodeks Alimentarius Komisyonu, geçtiğimiz Temmuz ayında 50. Yılını kutladı. Günümüzde, Komisyon’un çatısı altında Türkiye de dahil olmak üzere 185 üye ülke, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatlarından pek çok gözlemci, hükümetlerarası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri bulunuyor. Komisyon bugüne kadar, gıda üretimi ve işlenmesi konularında uluslararası 200’den fazla gıda standardını ve 100’den fazla rehber ve uygulama esaslarını ortaya koydu.
Komisyonun, 2 Temmuz’da Roma’da düzenlenen yıllık toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan; günümüzde Kodeks standartlarının, gıda güvenliği konusunda temel standartlar olarak kabul edildiğini ve gıda tedarik zincirinin her aşamasında dünya çapında tanındığını belirtti. Chan, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ortak programı olarak 1963 yılında kurulan Komisyonun “Birleşmiş Milletler çatısı altında en uzun süreli ortak çalışmaya dayalı ve en etkin girişim” olduğunu ifade etti.
Kodeks Alimentarius’un kuruluşundan günümüze kadar güncelliğini korumayı başardığını belirten FAO Başkanı José Graziano da Silva da kurulda yaptığı konuşmada; “Kodeks, sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdaya erişimin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Komisyon aynı zamanda geçimleri doğrudan tarım ve gıda sistemine dayalı olan insanlara rehberlik etmek amacıyla gıda güvenliği standartları ihtiyacını karşılıyor. Gıda güvenliği, FAO’nun açlık ve malnutrisyon ile mücadelesi bakımından da büyük bir önem arz ediyor” dedi.
Kodeksin Geleceği
Dünya gıda sistemine Kodeksin tam anlamıyla entegrasyonu için işbirliğinin önemini vurgulayan José Graziano da Silva; “Taşımacılık, iletişim ve bilimsel konular gibi gıda güvenliğini doğrudan ve önemli bir şekilde etkileyen konularda çok hızlı bir şekilde gelişme kaydedilen günümüz dünyasında, Kodeks Alimentarius’un değişen dünyaya ayak uydurması gerektiğine işaret etti.
Komisyon toplantısına katılım sağlayan gelişmekte olan ülkeler, Kodeks’in ulusal gıda mevzuatlarında ve tüketicilerin sağlığının korunması konusunda kendilerine bir temel sağladığını ve uluslararası gıda ticaretinde ülkelerinin de rekabette yer almasını sağladığını belirtti. Kosta Rika Tarım ve Hayvancılık Bakanı Gloria Abraham Peralta, Kodeks standartlarının Kosta Rika gıda mevzuatı için temel oluşturduğunu belirtti. Peralta, Kodeks’in gıda güvenliği ve kalitesine katkılarına da değinerek, Kodeks’in ülkesinde “bilgiye dayalı tarımı” geliştirdiğini ifade etti.
50. Yıla yeni standartlar
Yıllık toplantının ardından Komisyon’dan yapılan açıklamada, taze ve işlenmiş meyve, sebze ve balık ile diğer su ürünleri ticaretinde tüketicilerin korunması ve adil uygulamaların sağlanması amacıyla Komisyon’un bir dizi standart üzerinde fikir birliğine vardığı açıklandı. Açıklamada, bu standartların, tüketicilerin bu ürünlerden beklentilerinin karşılanmasını sağlamanın yanı sıra Kodeks maddeleri temel alınarak alım satımlarda sözleşme konusunda da yardımcı olacağı belirtildi.
Ek olarak Komisyon; yüzlerce pestisit kalıntıları ve veteriner ilaçları için azami güvenli limitleri ve gıda katkı maddeleri için hükümleri de belirledi.
Öte yandan Komisyon; yem, yumurta, et ve süt ürünlerinde bulaşı sorununa karşı, yem kontrolünün nasıl yapılacağı ve bulaşı riskinin nasıl değerlendirileceği konularında da talimat hazırlığı içerisinde.
Yeni baharat alt komisyonu
Komisyonun son toplantısında ayrıca, ticaret hacminin büyüklüğü ve bu alandaki ulusal standartların düzenlenmesi ihtiyacı göz önüne alınarak, Hindistan tarafından başkanlığı ve ev sahipliği yapılacak olan “Baharat ve Yemeklerde Kullanılan Bitkiler Kodeks Komitesi”nin kurulması kabul edildi.
Komisyon, önümüzdeki altı yıl boyunca tüketicilerin sağlıklarının korunması ve gıda ticaretinde adil uygulamaların sağlanması çalışmalarına yol gösterecek olan 2014-2019 Stratejik Planı’nı da kabul etti.