Yayınlanan yeni bir rapor et ve süt ürünlerine ‘klondan elde edildi’ veya ‘klon değil’ etiketi koymanın Avrupa canlı hayvan endüstrisine milyarca avro maliyeti olacağını öne sürdü.
Avrupa Birliği’nde henüz klonlama ile elde edilen gıdaların pazarlanmasıyla ilgili bir yeni gıda onayı başvurusu yapılmadı. Tüketici direnci ve endüstrinin ilgisizliği nedeniyle gelecek 10 yılda da başvuru olması beklenmemektedir. Buna rağmen rapor diğer ülkelerden yapılan et ve süt ürünü ithalatı yoluyla klonlanmış hayvanlardan elde edilen gıdaların tüketicilere ulaşabileceğini kabul etti.
Avrupa Komisyonu bu nedenle tüketicilerin hangi gıdaların klonlanmış ürün içerdiğini bilmesine olanak tanıyacak bir etiketleme sisteminin maliyetini ve etkisini araştırdı.
İzlenebilirlik mümkün, ancak pahalı
Geçtiğimiz Eylül ayında Strazburg’taki Avrupa Parlamentosu nihai oylamasında parlamento üyeleri klonlanmış çiftlik hayvanlarından ve bunların neslinden gelen hayvanlardan elde edilen ürünlerin kullanımını yasakladı. Bu oylamanın ardından eş sözcü Renate Sommer izlenebilirliğin mümkün olduğunu; soy kayıt defteri, yetiştirme kayıtları ve damızlık kayıtlarının mevcut olduğunu, Avrupa Komisyonu’nun bu meseleyi bir daha düşünmesini istediğini söyledi.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında hazırlanan ancak kısa bir süre önce yayınlanan Komisyon raporu izlenebilirliğin yalnızca belgeleme işlemleriyle mümkün olmadığını, kimlik doğrulama sistemi olmaksızın soy kütüğü kullanmanın sahtekârlığa açık bir uygulama olduğunu öne sürdü.
Rapora göre bu nedenlerden dolayı elektronik etiketleme ve DNA testi gerekecek, bu uygulamaların ise milyarlarca avro maliyeti olacaktır.
Mevcut sütçülük ve gıda işleme sistemleri, süt sağımı aşamasının ötesinde bireysel tanımlama sağlamamaktadır. Bu nedenle söz konusu olanakların sil baştan oluşturulması gerekecektir. Rapor bağımsız bağlantının bu aşamalarda korunsa dahi kıyma veya et ürünleri gibi ileri işlemlerde kaybolacağını öne sürdü.
Tepkiler
Gıda endüstrisi ve tüketici grupları ise etiketleme sistemine farklı gerekçeler ile karşı çıktılar.
Endüstri temsilcisi Food Drink Europe’tan bir sözcü etiketleme sisteminin yüksek maliyete yol açacağını, klonlanmış hayvanların soyundan gelen hayvanların klon olarak kabul edilmemesi gerektiğini düşündüklerini ve bu nedenle etiketlemenin anlamsız olacağını söyledi.
Avrupa tüketici hakları grubu BEUC’ta gıda politikası uzmanı olan Camille Perrin Avrupalı tüketicilerin çoğunun bu görüşü benimsemediğini ifade etti.
Camille Perrin Avrupalı tüketicilerin klonlanmış hayvan veya yavrularından elde edilen gıdaları tüketmeyi reddettiğini, en azından bu ürünleri alıp almama konusunda tercih hakkına sahip olmayı istediğini, tercih olanağı sunulmadığı takdirde Avrupa Parlamentosu’nun mevcut kararının tek yol olduğunu söyledi.