Ayrım gözetmeksizin insanlara yardım için çalışan Kızılay, 150’nci yılını kutluyor. 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası ve Kızılay’ın 150’inci yılı dolayısıyla Belek turizm merkezinde bulunan bir otelde toplantı yapıldı. Toplantıya Kızılay şube başkanları ve temsilcileri katıldı.
| Kızılay Haftası Sokağı açıldı! |
Kızılay 150. yılını kutluyor
Kızılay’ın 150’nci yılında şube başkanlarının bir araya geldiği toplantıda konuşan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye’nin geçen sene dünyada en fazla yardım yapan ülke olduğunu belirterek, insanlık için en fazla payı ayıran cömert bir ülke olduğunu vurguladı.
Kınık, “Acıyı dindirmek için çabalayan biz Kızılaycılar, bugün adımlarımızı büyütmeye faaliyetlerimizi daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Cumhuriyetimizin 95. Yılı ve Kızılay Haftamız Kutlu Olsun! #29Ekim #İyilikÇınarı150Yaşında 🇹🇷 pic.twitter.com/eVlhZ1AQJv
— Türk Kızılay (@Kizilay) October 28, 2018
Kızılay Resmi Twitter hesabından bir paylaşım yaparak Cumhuriyetimizin 95. Yılı ve Kızılay Haftası’nı kutladı.
Kızılay Haftası nedeniyle yayınlanan deprem, sel ve yangın temalı vi deolar
Kızılay’ın kahramanlık dolu tarihi
Kızılay’ın tarihçesini anlatan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, savaş yıllarında kuruluşun emeğinden bahsetti. Savaş yıllarının acı olduğunu belirten Kınık, “Anneler ağlaşan çocuklarına zeytin yapraklarını ıslatıp içirdiler. Fatih’teki aş evlerimiz bu dönemde kuruldu.
Osmanlı Birinci Cihan Harbi’nden çıkar ve harp neticesinde istediği sonucu alamayan Sevr’i uygulama koyamayan dünya Anadolu’yu işgale eder.
Burada kurtuluşun tek yolu Kuvayi Milli. Ege’de, Antep’te destanlar yazılır. Anadolu’yu savunmak için varlık mücadelesi verilir. O yıllar acılı yıllar. O yılların hikayelerini çocuklarımıza anlatmalıyız. Bunun hikayesini mutlaka çocuklarımız, torunlarımız be geleceğimiz bilmeli. Kızılay bu hikayenin neresindeydi?
Bunu topluma net bir şekilde anlatmalıyız. Kızılay’ın gönüllere yer etmesi, muhtaç insanların sığındığı bir yer olması, kan ihtiyacını karşılayan kurum olması sizler sayesinde oldu” dedi.
Kızılay’ın tarihinden eşsiz fotoğraflar
Kızılay Haftası nedeniyle Dünden Bugüne fotoğraf sergisi
29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası ve Kızılayı’n 150’inci yılı nedeniyle Kastamonu Belediye Başkanlığı giriş katında “Dünden Bugüne” Kızılay Fotoğraf Sergisi açıldı. Sergide Türk Kızılayı’nın yaptığı faaliyetleri fotoğraflarla anlatıldı.
Kastamonu Belediye Başkanlığı girişin katında düzenlenen “Dünden Bugüne” Kızılay Fotoğraf Sergisine Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, Kastamonu Garnizon Komutanı ve Asker Alma Bölge Başkanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ve kurumların temsilcilerinin yer aldığı açılış kurdelesi kesildi.
Fotoğrafların incelenmesinin ardından Türk Kızılayı’na kan bağışında bulunanlara gümüş ve bronz madalya ile madalya beratı takdim edildi. 26 kere kan bağışıyla en çok bağışta bulunan Mehmet Kesici gümüş madalya, 13 kere kan bağışında bulunan Kamil Çelebican bronz madalya, 10 kere bağışta bulunan Betül Duman ise bronz madalya ile madalya beratını aldı.
Kan bağışlarıyla Kızılay’a destekte bulunan Yalçın Ketenci, Ömer Keskinoğlu, Yasin Kastamonulu, Ahmet Esen, Kadir Burak Koç, Birol Baytürk, İsmail Karaboğa’da bronz madalya ve madalya beratı aldı.
Sergi ile Kızılay’ın geçmişi herkese anlatılmak isteniyor
Afet, kan, göç, sağlık, barınma, sosyal yardım, ilk yardım, eğitim ve gençlik alanlarında Türkiye’de ve dünyada faaliyetleriyle adını duyuran Türk Kızılayı’nın “Dünden Bugüne” Kızılay Fotoğraf Sergisi, Belediye Başkanlığı giriş katında devam edecek.
29 Ekim – 4 Kasım tarihlerinin her yıl Kızılay Haftası olarak kutlandığını belirten Türk Kızılayı Kastamonu Şube Başkanı Muhsin Emeksizoğlu, “Sergimizde de Türk Kızılayının 150 yıllık geçmişini ve günümüzdeki çalışmalarını fotoğraflarla insanlara anlatmaya çalıştık. Bunun dışında Kızılay Haftası nedeniyle ilkokul ve ortaokullarımızda öğrencilerimize Kızılay’ın çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapılacak” dedi.
Şuanda Kastamonu Belediye Başkanlığı giriş katında açılan sergide 95 adet fotoğrafın sergilendiğini ifade eden Emeksizoğlu, şunları kaydetti: “Bu serginin düzenlenmesinde özellikle üniversiteli gençlerimiz bizlere çok yardımcı oldu. Bu yüzden gençlik kollarımıza ve serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
“Dünyanın adaletsizliği devam ediyor”
40 savaşta 70 milyon insanın silah zoruyla evlerini terk ettiğini söyleyen Kınık, her yıl 32 bin insanın mülteci olduğunu söyledi. Akdeniz sularında her yıl 3 ila 4 bin insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Kınık şöyle konuştu:
“Savaşlar da ahlakını yitirdi. Sivillerin başlarına yağan bombalarla bu acı daha da derinleşiyor. Savaşların yanında, dünyada mavi kürede tamahkarlığımızdan dolayı emanet olarak değil de her şekilde istismar edeceğimiz varlık olarak gördüğümüzden canlılara da zulüm ediyoruz. İklimler değişiyor.
Aral Denizi vardı ama artık yok. Yoksulluk salgın hastalık haline gelmiş durumda. Günlük ihtiyacını karşılayamayan insanlar ahlaki ve kişisel değerlerini kaybediyorlar. Kuraklık, yoksulluk afet ve savaş bazı coğrafyaları cehenneme çeviriyor. Milletimizin nimetini elimizden geldiğince taşımaya çalışıyoruz.
Korumaya muhtaç kim varsa bu hilalin kanatları altına almaya çalışıyoruz. İnsanlara yardıma devam ediyoruz. Afetlerin savaşların yoksulluğun vurduğu her coğrafyaya elimizden geldiğince ulaşmaya çalışıyoruz. Dünyanın adaletsizliği devam ediyor.”
Afrika’da doktor sayısı 150 bin
Bütün Afrika Kıtası’ndaki doktor sayısının 150 bin olduğunu dile getiren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Göçün acısı sessiz. Bazı çığlıklar gerçekten sessiz. Dünyada insan acısı maalesef sessiz. Cehalet halen bir salgın hastalık olarak devam ediyor. Yaklaşık 1 milyar insan okuma yazma bilmiyor. 150 milyon çocuk okula gidemiyor. Bu gerçekliklerimiz var.
Bu acıyı dindirmek için çabalayan Kızılaycılar olarak, bugün adımlarımızı büyütme faaliyetlerimizi daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Yeni bir dünya var. Yeni bir çağdayız. Tamamen gönüllü bir hareketiz, finansal sürdürülebilirliğimizi nasıl sağlayacağız” şeklinde konuştu.
“Şeref nişanı olarak göğsünüzde taşıyacaksınız”
Kınık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gönüllülerimize daha iyi alanlar açmak ve katkısını daha verimli kılmak zorundayız. Dünyada yeni yönetim modelleri konuşuluyor. Ülkemiz büyüyor, geçen sene dünyada en fazla insani yardım yapan ülkeydik. En fazla payı insanlık için ayıran en cömert ülkeyiz. Kendi kendini sürekli konumlandıran, geliştiren kurumlar ancak ayakta kalabilir. Bu büyük hikayenin aslında baş kahramanlarıydınız. Ömürlerininizi, paralarınızı verdiniz. İyi ki 150’nci yılı sizlerle kutluyorum. Sizler de bir ömür boyu şeref nişanı olarak göğsünüzde taşıyacaksınız” dedi.
Konuşmaların ardından Kızılay’ın kurucularından, Osmanlı döneminde hekimlik yapmış Marko Paşa’nın torunu Despina Anats’a, Kızılay şehitlerinin ailelerine ve gazilerine onur ödülü verildi.
Öte yandan Kızılay Haftası nedeniyle ülkemizin birçok yerinde etkinlikler düzenlendi, Kızılay il şube başkanları açıklama yaptı.
Karabük Şube Başkanı’nın mesajı
Türk Kızılayı Karabük Şube Başkanı Mehmet Uzun, 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Başkan Uzun, mesajında Türk Kızılayı’nın din, dil, ırk ayrımı yapmadan savaş ve doğal afetler sonrasında, dünyanın en uzak yerlerindeki ihtiyaç sahiplerine bile karşılık beklemeksizin bütün insani ihtiyaçlarını karşılayarak şefkat elini uzattığını belirterek, “ Her yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasındaki hafta Kızılay Haftası olarak kutlanmakta olup hafta boyunca yürütülen etkinliklerle Türk Kızılayı’nın kuruluş amacı ve yürüttüğü insani yardım faaliyetlerinin, kamuoyuna anlatılarak farkındalık oluşturması amaçlanmaktadır.
Zor şartlar altında kalan her bir insan için umut ve güven kaynağı olan Türk Kızılayı, Türk milletinin ‘insan odaklı medeniyet anlayışının’ somutlaşmış halidir. Yüksek insani değerlere sahip kültürümüzde Türk Kızılayı milletimizden aldığı güç ve destekle gerek ülkemizde gerekse dünyada yardımlaşma, dayanışma, dostluk ve işbirliğini destekleyen tavrıyla 150 yıldır milletimizin gurur kaynağı olmaktadır.
Bu duygu ve düşünceler ile felaketlerden, savaşlardan, düşmanlıklardan uzak, kardeşlik, barış ve huzur dolu bir dünyada hep birlikte var olabilme ve yaşayabilme temennisiyle Kızılay Haftasını kutluyorum” dedi.
Sapanca SGM’de kan vermenin önemine dikkat çekildi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sapanca Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) Kızılay Haftası kapsamında ‘Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır’ sloganıyla kan vermenin önemine dikkat çekildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet sunan Sapanca Sosyal Gelişim Merkezi’nde eğitimler ve etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda son olarak Drama sınıfı öğrencileri, ‘Kızılay Haftası’ dolayısıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.
‘Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır’ sloganından hareketle kan vermenin önemine dikkat çeken öğrenciler, merkezin minik öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi. Sapanca SGM Drama Eğitmeni Furkan Genç, “Dünyadaki ihtiyaç sahibi ve yoksul insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımlarını 150 yıldır ulaştıran Kızılay’ın gerekçesi ve kuruluşu hakkında tarihi bilgiler verdik” dedi.
“Kızılay toplumun her kesimini kucaklıyor”
Türk Kızılay Bursa Şubesi yöneticileri, Kızılay Haftası münasebetiyle ilköğretim öğrencileriyle bir araya geldi.
Her yıl 29 Ekim ile 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası başladı. Türk Kızılay Bursa Şubesi, ilk öğretim öğrencileriyle bir ara geldi. Farklı okullardan 2 bine yakın ilköğretim öğrenci, Kızılay’ın yaptığı çalışmaları yakından görme fırsatı buldu. Öğrencilere yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Şube Başkanı Davut Gürkan, “İyilik ve şefkat çınarı dediğimiz Kızılay’ın en büyük özelliği yardımsever olmaktır.
Biz de Kızılay Haftası dolayısıyla ilköğretimdeki öğrencilerimizle buluşmak istedik. Kızılay’ı onlara genç yaşta aktaralım ki onlarda ileride büyükleri gibi Kızılay gönüllüleri olsun. Bu haftada, ilköğretim öğrencilerinden üniversite öğrencilerine, vatandaşlardan çalışanlara kadar birçok faaliyetimiz olacak. Bunun yanı sıra, hafta sonu yeni gelen kan aracımızı kısmetse devreye sokacağız. Kızılay 150 yıldan beridir iyilik hareketini devam ettiriyor. Sadece Türkiye’de değil, 78 ülkede faaliyetlerde bulunan ve 138 ülkede ise yardımını esirgemeyen bir kurum” dedi.
İhtiyacı olan herkesin, beslenmeden barınmaya kadar birçok yardımına ilk Kızılay’ın koştuğunu belirten Gürkan, “Kâr gayesi gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olan Kızılay, hiçbir ayrım yapmaksızın insanların acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmaktadır. Dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahip olan Türk Kızılay, 8 bölge, 25 mahalli afet müdahale ve lojistik merkezi sayesinde en kısa sürede afet bölgesine intikal etmektedir.
Afet haricinde de sosyal yardımlaşmayla ilgili hizmetlerimiz bulunuyor. Gencinden yaşlısına birçok kişiye ilk yardım eğitimleri de veriyoruz. Sadece Bursa’da yılda 3 bine yakın ilk yardım eğitimi veriyoruz. Türkiye’de bunun gibi 33 merkezimiz bulunuyor.
Bunun ardından Kızılay sosyal yardımla birlikte öğrenci yurtlarından, gençlik kamplarına kadar birçok alanda hizmet veriyor. Toplumun her kesimini kucaklayan bir anlayışa sahibiz. Kızılay’ın tabi ki en büyük özelliği vatandaşlarımızın onların bağışları ve katkılarıyla ayakta duran bir iyilik çınarı olmasıdır” şeklinde konuştu.
Bir mesaj da Kilis’ten
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kızılay haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Başkan Kara, mesajında Kızılay’ın 1868 yılından bugüne kadar savaş ve doğal afetler karşısında insanların acılarını dindirmeye ve yaralarını sarmaya çalışan, milletin yüz akı kuruluşlarından biri olarak insani yardım faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü belirtti.
Başkan Kara, mesajında, “Türk Kızılay’ı imdat diyen herkesin hemen yanı başında olmuştur. Nerede bir afet, bir savaş veya mağduriyet varsa orada Türk Kızılay’ını görürsünüz. Gıda, giyim, barınma, ilaç ve diğer temel ihtiyaçları hızla gideren bu teşkilatın çalışmalarında özellikle son yıllarda ülkemiz sınırları dışında da etkin faaliyetleri göze çarpıyor. Yaptıkları çalışmalarla Türk milletinin medar-ı iftiharı haline gelen Türk Kızılay’ı milletinden aldığı maddi ve manevi desteklerle her geçen gün güçlenmektedir.
Bu güzide kurumun başarılı çalışmalarına bundan sonra da devam edeceğine tüm kalbimle inanıyorum. Kızılay’ın Kilis’imizde yürüttüğü çalışmaları da gururla takip ediyoruz. İlimizde yürüttüğü çeşitli kampanyalar, Kızılay’ın işlevselliğinin güzel örneklerindendir. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, vatandaşlarımızı yardımlarıyla Kızılay’a desteklerini devam ettirmeye davet ediyorum.
Bu duygularla, insanlık adına bu ulvi görevi üstlenen ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Kızılay’ın değerli yönetici ve çalışanları ile hayırsever vatandaşlarımın Kızılay Haftasını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.
Kızılay’ın önceki isimleri neydi?
Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek arzusundan doğmuştur.
11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay,
- 1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”
- 1923’de “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”
- 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti”
- 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği”
adını almıştır.
Kuruluşa Kızılay adını kim verdi?
Kuruluşa Kızılay adını büyük önder Atatürk vermiştir.
Kızılay’ın alameti, beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı “ay” dır. Yalnız Kızılay bayrağında “ay”ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur.
Kızılay alameti, Devletler Hukuku’nun ilgi hükümleri gereğince, savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için “koruyucu ve belirtici işaret” olarak kabul edilmiştir. Bunlar dışında kalan hiçbir kişi, kurul ve kurum, savaşta tarafsızlık ve dokunulmazlık timsali olan bu işareti kullanamaz.
Kuruluş süreci
Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süre içinde, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik’in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuştur.
Kızılay’ın amacı, her nerede görülür ise , hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır.
Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın,ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.
Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu’nun temel ilkelerini paylaşır.
Bunlar; insanlık,ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık,hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleridir.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Kızılay’ın teşkilatı, Genel merkez ve şubelerden oluşur. Kızılay’ın Genel Müdürlük teşkilatı dışında kalan bütün kademelerindeki görevler fahridir.
Kızılay Haftası şiirleri
Kızılay (İsmail Sağır’ın şiiri)
Kara günde yardıma,
Koşar gelir Kızılay.
Sığınırız çadırına,
Halden bilir Kızılay.
Yangın, deprem, sel anında,
Kızılay olur yanında,
Çorba pişer çadırında,
Yemek verir Kızılay.
Kan toplar iyi günde,
Verir ölüm döşeğinde,
Her yardımda en önde,
Başı çeker Kızılay.
İsmail SAĞIR
Akrostiş Kızılay Şiiri
Kara günlerimizde yetişirsin
Isıtırsın hemen dünyamızı
Zifiri karanlığa gömülünce
Işık olur aydınlatırsın
Lazım olan ihtiyaçlarımızı
Ayağımıza kadar getirirsin
Yarınlara ümitle bakmamız için
Yetiş Kızılay Şiiri (Göksel Kurum’un şiiri)
Çaresizlere, yoksullara
Yetimelre, dullara
Felâketteki kullara
Yetiş Kızılay.
Deprem, sel, yangında
Evsizi barındır çadırında
Bugün de, yarın da
Yetiş Kızılay.
Lâyıksın sevilmeye
Seni yanımızda bilmeye
Sayende gülmeye
Yetiş Kızılay.
Herkese yiyecek, içecek
Kara günler böyle geçecek
Gözler yollarda bekleyecek.
Yetiş Kızılay!
Göksel Kurum
Kızılay (Cemal Gören’in şiiri)
Yangında, depremde, selde
Dağlar aşarsın Kızılay
Şehir, ilçe, köy ve belde
Bize koşarsın Kızılay.
İlacısın sen dertlerin
Hızır’ısın afetlerin
Güçlü ol ki hizmetlerin
Her yanı sarsın Kızılay.
Kutlu görev her insana
Yardım etmeliyiz sana
Sen bir baba, sen bir ana
Sen sadık yârsin Kızılay.
Gün olur senden giyeriz
Gün olur seninle yeriz
Sana teşekkür ederiz
İyi ki varsın Kızılay.
Cemal Gören
Kızılay’ım (Hasan Şen’in Şiiri)
Giyindirmek, barındırmak,
Kızılay’ın görevidir,
Onun için Kızılay’ım
Yoksulların bir evidir
Savaşlarda yaralıya
Yardım için el uzatır.
Fakirlere kimsesize,
Ocağında AŞ kaynatır
Deprem, yangın, su baskını
Evler yakar, evler yıkar
Felaketler çok olsa da
Kızılay’ım hemen bakar
Yardım edip Kızılay’a
Biz de, biraz güç katalım
Yararını anlatarak
Kızılay’ı yaşatalım
Hasan Şen