Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin durdurulamadığına işaret eden Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı Mustafa Bılıkçı, artışın nedenlerini açıkladı.
UKON tarafından 3 Temmuz Cuma günü Ankara’da düzenlenen iftar yemeğinde kırmızı et sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Mustafa Bılıkçı, kırmızı et fiyatlarının tüketiciler için artık ulaşılamaz bir noktaya geldiğine dikkat çekti.
Kırmızı et üretiminin 2015 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,79 artışla 210 bin 475 ton civarında gerçekleştiğini kaydeden Bılıkçı; “Kişi başı 13 kilogram civarında olan tüketimimiz, Avrupa Birliği kişi başı tüketiminin yaklaşık yarısı olmasına rağmen, maalesef et fiyatlarımız yaklaşık 3 katı daha yüksek” dedi.
Buna karşın tüketicinin satın alma gücünün AB’ye göre nispi olarak daha düşük olduğunu ifade eden UKON Başkanı, FAO verilerine göre toplam et tüketiminde ülkemizin 14. sırada yer aldığı bilgisini verdi.
Fiyatlarda yaşanan artışı sadece yem ve yem ham maddelerinde görülen artışa bağlamanın doğru olmadığını belirten Bılıkçı, kırmızı et fiyatlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarında artış oranı, karkastan daha yüksek”
“TÜİK rakamlarına ve Bakanlık açıklamalarında belirtildiği üzere artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor. Yaşanan bu artışı yem ve yem hammaddelerinde görülen artışa bağlamak doğru değil. Sorunun ana kaynağı, ülkemizde canlı besi başlangıcı hayvan sayısının az olması ve dolayısı ile besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarının yüksekliğidir.
Nitekim besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarına baktığımızda, karkas fiyatlarında yaşanan artıştan daha yüksek oranda artışlar görmekteyiz. Geçtiğimiz sene yüzde 45,2 oranında artan canlı hayvan fiyatları, Nisan 2014 – 2015 döneminde yüzde 45,8 oranında artış gösterdi. Söz konusu canlı hayvan fiyatları AB ülkelerinde 2,2 – 2,6 Euro/kg seviyelerinde seyrediyor.
“İlk 6 ayda artış yüzde 17,2 oldu”
“Ulusal Kırmızı Et Konseyi olarak, 2013 yılı ortasından bu yana haftalık olarak kesimhanelerden yağsız dana kesim ve kuzu kesim fiyatlarını topluyoruz. Nisan 2014 ile 2015 dönemini kıyasladığımızda, dana fiyatlarında yüzde 26,09 oranında bir artış olduğu görülüyor. Yine 2015 yılı Ocak ayının ilk haftasında 20,58 TL olan fiyat, Haziran ayı sonu itibarı ile 24,11 TL’ye ulaştı. Böylece 2015 yılı ilk yarısında fiyatlarda yüzde 17,2 artış gerçekleşti.”
“Kurlardaki yükseliş, ithal besi hayvanı maliyetini arttırıyor”
Fiyat istikrarının sağlanması için Bakanlığımız tarafından çeşitli tedbirler alınmaya devam ediliyor. Bu doğrultuda yetiştiricilere, işletme kapasiteleri kadar besilik hayvan ithalat izni verildi. Ancak getirilen hayvan sayısı, ülkemiz ihtiyacını karşılayamadı. Son dönemde ise kurlardaki yükselme nedeniyle getirilen besi hayvanının maliyeti oldukça yükseldi. Besi başlangıcı hayvanda yaşanan bu maliyet artışının doğrudan sanayiciye yansıdığı görülüyor.
Sorunun çözümü aşamasında Bakanlığın, tüketicilerimizin daha uygun fiyatlı et tüketmesi ve kırmızı et üreten firmalarımızın sektörden çekilmesinin önüne geçmesi yönünde adımlar atması gerekiyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi olarak, fiyat istikrarının sağlanması ve halkımızın uygun bir fiyatla et tüketebilmesi için yapılan tüm çalışmaları desteklediğimiz de ifade etmek isterim.”