• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Kimya uzmanından evde dezenfektan üretimi uyarısı!

DSÖ'nün dezenfektan üretimi için formül paylaşmasının ardından evde üretiminin yaygınlaştığına dikkat çeken Kimya Mühendisi Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, “Evde bu tür denemeler yapmak çok tehlikeli olabilir” dedi.

16 Eylül 2020
Süre:3dk Okuma
Kimya uzmanından evde dezenfektan üretimi uyarısı!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi nedeniyle dezenfektan üretimi için formül paylaşmasının ardından evde üretiminin yaygınlaştığına dikkat çeken Kimya Mühendisi Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, “Evde bu tür denemeler yapmak çok tehlikeli olabilir” dedi.

Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, pandemi nedeniyle giderek yaygınlaşan dezenfektan üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Dezenfektan, evde ya da merdiven altı üretime uygun değil”

Üniversitenin yerleşkelerinde kullanılacak el dezenfektanlarını, kendi laboratuvarlarında ürettiklerini belirten Prof. Dr. Aydınoğlu, “Bu tür ürünlerin üretim süreçleri evde ya da merdiven altı üretime uygun değildir. Bunun için ruhsatlı, kontrollü uygun bir laboratuvar ve büyük ölçeklerde üretim için aynı koşullarda imalat ortamının olması gereklidir” uyarısında bulundu.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında üretiliyor

Covid-19 pandemisi nedeniyle el dezenfektanı üretimine başladıklarını ifade eden Aydınoğlu, “Üniversite olarak imkânlarımızın, altyapımızın üretime elverişli olması en önemli avantajımız. Kimya Mühendisliği laboratuvarımızda, Kimya Mühendisliği bölümünden öğretim üyelerimizin ürettiği el dezenfektanımız, tamamen sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz bir çalışmadır. Amacımız; ürettiğimiz el dezenfektanını, öğrencilerimizle, akademik ve idari personelimizle, yerleşkelerimize gelen ziyaretçilerimizle paylaşmaktır. Ayrıca, kayıt sürecinde yerleşkelerimizin çok sayıda yeni öğrencimizi ve ailesini ağırlayacağını göz önüne alarak önlemlerimize bir özgünlük katmak istedik. Yerleşkemize gelen herkesin sağlığı, bizim önceliğimizdir. Burada, ticari bir amaç söz konusu değil. Gayemiz, başta öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz olmak üzere, yerleşkemize gelen herkesin güvenliğinden ve işlevinden emin olduğumuz bir el dezenfektanı kullanmasıdır” diye konuştu.

“Eliniz yanabilir, cildiniz zarar görebilir”

El dezenfektanı üretimi için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldıklarını da kaydeden Prof. Dr. Aydınoğlu, “Sonuç itibarıyla, elimize sürdüğümüz bir kimyasal karışımdan söz ediyoruz. İçerisinde izopropil alkol ve hidrojen peroksit var. Aynı zamanda cildi nemlendirmesi için gliserin kullanıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün formülü de zaten bu şekildedir. Bu karışımı evde üretmeye kalktığınız anda pek çok riski beraberinizde taşırsınız. Bu kimyasalların taşınmasında, saklanmasında ve kullanımında uygun tedbirler alınmadığında ve koruyucu donanım kullanılmadığında, ev yangınlarından göz ve cilt tahrişine kadar farklı tehlikelerle karşılaşılabilir. Ayrıca, kullanılan kimyasalların doğru hesaplarla çözelti oranlarının ayarlanması burada kilit unsurdur. Bunun için ruhsatlı ve kontrollü uygun bir laboratuvar ve büyük ölçeklerde üretim için aynı koşullarda imalat ortamının olması gereklidir. Evde bu tür denemeler yapmak çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Günde 250 litre üretim kapasitesi

Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları onayla birlikte üretim çalışmasına başladıklarının altını çizerek, günde 250 litrelik üretim kapasitelerinin mevcut olduğunu açıkladı. Aydınoğlu, şimdiden 5 bin şişe dezenfektanın öğrencileri ve akademisyenleri için hazır hale getirildiği bilgisini de paylaştı.

İHA

Etiketler: dezenfektanEditörün SeçimikimyaProf. Dr. Şeyma Aydınoğlu
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Paketli gıdalardaki gizli şeker içeriğine dikkat!
Sağlık

‘Anti Besinler’ nedir? Neden beslenmede olmalıdır?

18 Ocak 2021
serbest gezen tavuk
Tarım

Serbest gezen tavuklar halinden memnun mu? Kapalı yerleri mi tercih ediyorlar?

11 Ocak 2021
damar sertliği damar tıkanıklığı orak hücre hastalığı anemi
Bilim

Yaşam süresi ve demir seviyesi arasında ilginç bağlantı!

2 Ocak 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Soyer: “İzmir kuraklığa gidiyor, uykularım kaçıyor”

İşte Türkiye’nin su riski yüksek 10 kenti!

23 Ocak 2021
Kolonya sıkılan veya yıkanan maskeler tehlike saçıyor!

Kolonya sıkılan veya yıkanan maskeler tehlike saçıyor!

23 Ocak 2021
Türk ilaç firması Rusya’nın koronavirüs aşısını üretecek!

Türk ilaç firması Rusya’nın koronavirüs aşısını üretecek!

23 Ocak 2021
Gıdada hile balığa da sıçradı! Bakın tüketiciyi nasıl kandırıyorlar…

Tarla Balıkçılığı projesi hızla ilerliyor!

23 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.