Dünya genelinde milyonlarca, yalnızca ABD’de 40 milyon insanın beyninde Toxoplasma gondii adı verilen parazit yaşıyor.
Genellikle evcil kedilerden insanlara geçen bu parazitin geçmişte bir sağlık sorununa yol açmadığı düşünülüyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma, Toxoplasma gondii parazitinin beyin kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi.
Araştırma geçtiğimiz günlerde The International Journal of Cancer dergisinde yayınlandı.
Bazı uzmanlara göre Toxoplasma gondii paraziti kirli su ve az pişmiş etten de insanlara geçebiliyor. Parazit, Toksoplazmoz adı verilen bir hastalığa yol açıyor.
Yeni araştırmaya göre bu hastalık beyin kanseri uru riskini arttırıyor. Araştırma, Amerikan Kanser Topluluğu ve Norveç Kanser Kayıtları Janus Serum Bank verilerini kullanarak yapıldı. Çalışmada hastalardaki beyin uru görülme sıklığı ve kan örneklerindeki Toxoplasma gondii antikorları karşılaştırıldı.
Araştırma ekibi bu 2 veri arasında açık bir ilişki olduğunu tespit etti. Çalışma ile hangi unsurun diğerini arttırdığını gösterecek bir veri ortaya konmadı.
Araştırmacılar, çalışmanın kedi beslemenin kanser riskini arttırdığını göstermediğini; yalnızca söz konusu 2 durumun bir şekilde bağlantılı olduğunun belirlendiğinin altını çizdi.
| Bilim insanları toksoplazma enfeksiyonunu durdurmayı başardı! |
Kediden bulaşan Toksoplazma paraziti nedir?
Toksoplazma, parazit türü bir canlıdır. Dişi ve erkek mikrobu kedi bağırsağında üremesi sonucu parazit meydana gelir. Bağırsaklarda oluşan parazit dışkıyla dışarıya çıkar ve dışkı içerisinde sonrada çoğalır. Bu nedenle, söz konusu parazit nedeniyle kediler sorumlu tutulur.
Ancak parazit 24 saati doldurmadan kedinin dışkısında çoğalamaz. Bu nedenle beklemeden, günlük olarak temizliği yapılırsa kedi dışkısının sakıncası yoktur. Ancak 24 saatten sonra parazit çoğalmaya başlar. Bu dışkı toprağa karışırsa çevreye de yayılabilir.
Özellikle yavru kediler bu hastalığa karşı dirençsizdir. Bu nedenle hastalık öncelikli olarak yavru kedilerde görünür. Bir kez geçiren kedide bağışıklık oluşur, 6 yıl kadar hastalığa direnç gösterir.
Kedi dışkısıyla çevreye yayılmış olan kedi paraziti sulara, sebzelere bulaşabilir. Parazitin bulaştığı yemleri yiyen hayvanlara dahi geçebilir.