Dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz ihracatçısı Katar’ın Suudi Arabistan ve çok sayıda bölge ülkesi tarafından ablukaya alınması ile patlak veren krizi değerlendiren Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, gerginliğin artması durumunda petrol üretimini kısma anlaşmasının bozulmasının yaratacağı olumsuz sonuçlara dikkat çekti.
Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere bazı Arap ülkelerinin Katar’la ilişkilerini kesmesi, Ortadoğu’da bir krize yol açtı. Siyasi gözlemciler gelişmeleri, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik kriz olarak nitelendirdi. Kriz, siyasi ve ekonomik çeşitli sonuçlara yol açacak, piyasalara çeşitli etkileri olacak. Bunlardan biri de petrol piyasası.
Katar sorunu ve petrol piyasası
Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, Katar krizinin petrol piyasaları üzerindeki etkilerini yorumladı.
Katar sorununun çok önemli olduğunu belirten Hansen, petrol piyasasının hafta başı Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yayınladığı önemli envanter raporu öncesinde biraz durakladığına vurgu yaptı. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün 6 Haziran Salı günü yayınladığı rapor ise ham petrol stoklarında büyük bir düşme, yakıtlarda sürpriz bir artış olduğunu gösterdi. Hansen, “Esas sorun, yakıtta büyük bir artış görürsek ortaya çıkacak. O zaman sadece stokların bir depodan diğerine aktarıldığını ve bunun yeniden dengeleme sürecine hiçbir yardımı olmadığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Jeopolitik risk de var”
İran, Rusya ve Katar’ı, ABD’nin de dahil olduğu diğer petrol üreticilerinin karşısında zayıf düşüren ağız dalaşına dikkat çeken Saxo Bank Analisti Ole Hansen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kısa vadede piyasa, gerginliğin artması durumunda üretimi kısma anlaşmasının bozulması ve bunun kısa vadede bir miktar ek arza yol açabileceği görüşünü benimsedi. Bu olumsuz sonuçlar yaratabilir.
Fakat burada, hesaba katılması gereken jeopolitik bir risk de var. WTI ham petrolü $47/varil altında destek buluyor ve açık pozisyonun kapanmasını tetiklemek için $48,75/varil üzerine çıkması gerekiyor. Son zamanlarda piyasanın her iki yönde de esas itici güçleri açıktan satış yapanlar oldu ve petrolün $48,75 üzerine çıkmadan önce, bu aşamada açık pozisyonların kapanmasını sağlayacak önemli bir teşvik olacağını düşünmüyorum.”