Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın et fiyatlarındaki artışa ilişkin et ithalatının gündemde olduğunu belirtmesine ilk tepki Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı’dan geldi. Yardımcı, et ithalatına karşı olduklarını, bunun hem besiciye hem de sektöre zarar vereceğini bildirdi.
Osman Yardımcı, et fiyatlarını disipline edebilmek ve tüketicinin zararını önleyebilmek için Bakan Elitaş’ın ithalat izni vereceklerini açıkladığını anımsattı.
Devletin yanlış giden konularda müdahale etme yetkisi bulunduğunu belirten Yardımcı, “Dışarıdan ithal et gelirse, hem besiciye hem de sektöre zarar verir. Neden? Hayvanın sakatatı orada kalıyor. Bunlar milli servet” dedi.
Yardımcı, Et ve Süt Kurumu’nun denge unsuru olması gerekirken, dışarıdan et getirip kasaplarla rekabet ederek ticaret yapmasının yanlış olduğunu, kurumun ucuz et satması nedeniyle kasaplarla vatandaşın karşı karşıya getirildiğini savundu.
Vatandaşın “Orada etin kilosu 25 lira, burada niye pahalı” şeklinde serzenişte bulunduğunu ifade eden Yardımcı, “Ama benim verdiğim vergiyi, kirayı, sigortayı vermiyor. Gelen etin zararını da devlet karşılıyor. Ama benim karşılama gücüm yok ki… Devlet, iki evladı olduğu için bir evladını feda ediyor, birini tutuyor. Bu yanlış” diye konuştu.
Yardımcı, devletin et yerine, besi hayvanı ithal etmesi gerektiğini, ancak bununla ilgili de değiştirilmesi gereken düzenlemeler olduğunu kaydetti ve ekledi: “Et ve Süt Kurumu getirecekse de isteyen tüm firmalara versin. Sadece kartelleşmiş firmalar almasın”
Elitaş ne demişti?
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş kırmızı et fiyatlarındaki artışın da enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu belirtmiş ve şunları aktarmıştı:
“Bizim AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. O konu ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithal izni vereceğiz. Bir de daha önceden anlaştığımız, Bosna Hersek’ten 15 bin ton taahhüt ettiğimiz bir et alımı vardı. Hemen hemen 9 bin tonunu gerçekleştirdiler. Bu sene ve önümüzdeki sene 6 bin 500 ton da oradan et ithalatı gerçekleşecek. Ümit ediyoruz ilk 3 ay içerisinde mevsimsel etkilerin olumsuzluğunun asist edildiği bir nokta olur.”