Guatr hastalığı Karadeniz Bölgesi’nde iyot eksikliği nedeniyle yaygın bir şekilde görülüyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Atilla Atik’e göre, guatr hastalığı konusunda önemli etkenlerden biri de aşırı kara lahana tüketimi.
Dr. Atilla Atik, guatrın tiroid bezinin büyümesi olduğunu söyledi.
Kara lahana tüketimi guatr hastalığı nedeni
Karadeniz Bölgesi’nde sık tüketilen karalahananın guatr hastalığının başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Clinic a Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr.Atilla Atik şunları söyledi:
“Bu hastalarda tiroid hormon salınımı önemli. Aşırı hormon salınımı hipertiroidi olarak adlandırılır. Hastalığın bulguları ise, çarpıntı, nefes darlığı, iştaha rağmen zayıflama, sinirlilik ve terlemedir. Tanısı ise kan tahlili ile konulur.
Tiroid hormon salınımının azaldığı durumlarda ise ortaya hipotiroid çıkar. Bu hastalarda sebepsiz kilo alımı, uyuklama, halsizlik, kabızlık ve vücutta ödemler görülür.
Bunun tanısı da kan tahlilleri ile rahatlıkla konulmaktadır. 3 ayda bir TSH hormonu da bakılarak ilaçla tiroid hormonu düzeyi ayarlanabilir.”
Ameliyat ve tedavi
Tiroid ameliyatlarından sonra da hipotiroid gelişebileceğini söyleyen Dr. Atilla Atik, bu durumda ise dışardan tiroid hormonu desteği ile tedavinin yapıldığını belirterek, “Genelde ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır. İltihaplı tiroid hastalıklarında haşimato tiroditi görülür. Bunlarda tiroid antikorlarına bakılarak tanı konulur ve tedavisi ömür boyudur” dedi.
Tiroid bezinde yumrular şeklinde büyümeler olabileceğini de ifade eden Dr. Atilla Atik, “Bunlarda tiroid nodülü olarak adlandırılır. Tek veya birkaç tane olabilir. Tiroid nodüllerinde de önemli olan tiroid bezinin nasıl çalıştığıdır.
Nodüllerde hızlı, yavaş ya da normal çalışabilir. Bunu da kan tahlilleri ile anlayabiliriz. Nodüllerde yüzde 5-10 oranında kanserleşme olabilir. Bu da tiroid biyopsisi ile anlaşılabilir” diye konuştu.