Kanser hastalığının tedavisine yönelik dar kapsamlı bir deneysel çalışma, tıp otoritelerinin deyimiyle “muhteşem bir sonuç” verdi. Kolorektal (kalın bağırsak-makat) kanseri olan 12 hastada bir monoklonal antikor olan dostarlimab tedavisiyle tümörler tamamen kayboldu. Tedavi 3 haftada bir 6 ay uygulandı.
New England Journal of Medicine'de sonuçları yayınlanan kanserin tedavisine yönelik deneysel çalışma sonuçları, tıp otoritelerini heyecanlandırdı.
Küçük bir araştırma ama şimdiye kadar duyulmamış muhteşem bir sonuç;
•Kolorektal (kalın bağırsak-makat) kanseri olan 12 hastada bir monoklonal antikor olan dostarlimab tedavisiyle tümörler tamamen kayboldu. Tedavi 3 haftada bir 6 ay uygulandı.https://t.co/aV86J3AeDT pic.twitter.com/Az1p53i76Z
— Prof Dr Güner Sönmez (@DrGunerSonmez) June 6, 2022
Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından çalışmayı şu ifadelerle duyurdu:
“Küçük bir araştırma ama şimdiye kadar duyulmamış muhteşem bir sonuç; Kolorektal (kalın bağırsak-makat) kanseri olan 12 hastada bir monoklonal antikor olan dostarlimab tedavisiyle tümörler tamamen kayboldu. Tedavi 3 haftada bir 6 ay uygulandı.”
Dergide sonuçları yayımlanan kanser tedavisine yönelik deneysel çalışmada, ilaç altı ay boyunca her üç haftada bir verildi. Doz başına yaklaşık 11 bin dolara mal olan ilaç, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımlamasını ve yok etmesini sağlıyor.
Deneye katılan tüm rektum kanseri hastalarında tamamen iyileşme görülürken, fizik muayene, endoskopi, PET taramaları veya MRI ile saptanamayan kanserin her hastada kaybolduğu anlaşıldı.
Yapılan çalışmanın sadece 18 kişiden oluşan küçük bir grubu kapsadığına vurgu yapan uzmanlar, deneyin daha büyük bir grup ile tekrarlanması gerektiğini kaydettiler.
İlaç şirketi GlaxoSmithKline tarafından desteklenen çalışmada elde edilen sonuç, kanser tarihinde bir ilk olarak niteleniyor.
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.