Uzmanlara göre kemoterapinin neden olduğu ağır koşullarda hayatta kalmaya çalışan kanser hücreleri, yavaş hareket eden, yavaş çoğalan bir faza geçiyor…
Cell dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Dr. Catherine O’Brien ve ekibi, bir tehdit altındayken tüm kanser hücrelerinin korunaklı bir faza geçme kabiliyetine sahip olduğunu belirledi. Bu fazda hücreler kemoterapi veya tehdit ortadan kalkana kadar ‘dinleniyor’. Üstelik bu kabiliyet, kanseri hücrelerinin bir kısmında değil tamamında bulunuyor.
Bu ilk çalışma, kanser hücrelerinin kemoterapide hayatta kalabildiğini ortaya koymak hedeflendi. Sonraki bir çalışmada ise, yavaş çoğalan faza geçmiş kanser hücrelerinin hedeflenmesi ve kanserin tekrar ortaya çıkmasının engellenmesi için, yeni tedavi stratejileri incelendi.
| Yavuz Dizdar: Kanser teşhisi konan hastaların çoğu kanser değil! |
“Kanser hücreleri ayı gibi kış uykusuna yatıyor”
Toronto Üniversitesi Cerrahi Bölümü’nde Doçent olan Dr. Catherine O’Brien, “Tümör bir organizma gibi davranıyor. Hayatta kalmasına yardımcı olacak enerjisi muhafaza ettiği bir yavaş çoğalma durumuna geçebiliyor.
Hayvanların da sert ortam koşullarında hayatta kalmak için geri döndürülebilir bir yavaş çoğalma fazına girebildiği biliniyor. Kanser hücrelerinin de aynı hayatta kalma stratejisini benimsediği görülüyor” diyerek konuya açıklık getirdi.
Princess Margaret Kanser Merkezi’nden Dr. Aaron Schimmer ise yapılan araştırmanın “kanser hücrelerinin ayı gibi kış uykusuna yattığını” gösterdiğini söylüyor ve şunları ekliyor:
“Kanser hücrelerinin kış uykusuna yatan ayılar gibi davranabildiğini bilmiyorduk. Araştırma bize ayıların kış uykusundan uyanmaması ve geri dönmemesi için nasıl hedef alınması gerektiğini de gösteriyor. Bu özellik, ilaç direncinin önemli bir nedeni ve daha önceden anlamadığımız bir konuyu anlamamızı sağlayacak.”