Bir dereceye kadar, tüm vücut organları birbirine bağlı. Bir organın normal işlevi, diğerlerinin normal işleyişinde en azından bir dereceye kadar dayanır. Bu karşılıklı bağımlılık özellikle kalp ve böbrekler arasında daha belirgin. Peki kalp ve böbrek hastalıkları arasındaki ilişki ne?
Very Well Health sitesinde yer alan bir makaleye göre, kalp ve böbrek hastalıkları birbiri ile bağlantılı. Kronik böbrek hastalığı gelişmesi, kalp hastalığı olan insanlarda daha yaygın. Böbrek hastalığı olan kişilerin kalp hastalığı geliştirmesi de aynı derecede yaygın. Bu, bu organ sistemlerinden biriyle sorun yaşayan insanların, diğeriyle ilgili bir sorun yaratma olasılığına karşı farkında olmaları ve bunun gerçekleşmesi riskini azaltmak için makul adımlar atmaları gerektiği anlamına gelir.
Diyabet, hem kalp hem de böbrek hastalıklarının oluşmasına neden oluyor
Kalp hastalığı ve böbrek hastalığı sıklıkla birlikte gider. Uzmanlar, kalp hastalığının ve böbrek hastalığının birbiriyle ilişkili olduğu en az beş yolu tanımlıyor.
- Akut atak dönemleri akut böbrek hasarına neden olabilir.
- Kronik kalp yetmezliği sıklıkla kronik böbrek hastalığına yol açar.
- Hızla bozulan böbrek fonksiyonu, akut kalp yetmezliğine neden olabilir.
- Kronik böbrek hastalığı, yüksek bir koroner arter hastalığı (KAH), kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğu ile ilişkili.
Diyabet veya lupus gibi çoklu organ sistemlerini etkileyebilen çeşitli tıbbi problemler, sıklıkla hem kalp hem de böbrek hastalıkları oluşturur.
Yani, ya kalp ya da böbrekler hastalığın bazı biçimlerinden etkileniyorsa, diğer organın tıbbi problemler geliştirmesi riski oldukça yüksektir. Aralarındaki bu genel ilişki bazen kardiyorenal sendrom olarak adlandırılıyor.
Hem kalp hem de böbrek hastası kişiler erken ölüm riski taşıyor
Bu iki organ sistemindeki hastalığa sahip olmanın, hastalığa sahip olmaktan daha kötü olması şaşırtıcı değil. Aynı zamanda hem böbrek hastalığı hem de kronik kalp yetmezliği olan kişiler, büyük ölçüde erken ölüm riski taşıyor. Kronik böbrek hastalığı olan kişilerde, kardiyovasküler problemler neredeyse yarısında ölüme neden oluyor.
Kalp hastalığının böbrek hastalığına yol açabileceği pek çok yol olmasına rağmen ve tam tersi henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, son yıllarda bu ilişkinin anlaşılması büyük ölçüde ilerlemiş ve bu durumun riskini azaltmak için makul adımlar geliştirmeye yardımcı olmuştur.
Kalp hastalığı böbrek sorunlarına neden olabilir
Kalp yetmezliği, hemen her tür kalp hastalığından kaynaklanan bir klinik durum. Genel olarak, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ürettiğinde, kalp yetmezliği zaten mevcuttur. Kalp yetmezliğinin böbrek hastalığına neden olabileceği çeşitli yollar vardır.
Örneğin, kronik kalp yetmezliğinde kalp tarafından pompalanan kan miktarı azalabilir. Bu böbrekler tarafından filtrelenen kan hacminde bir azalmaya neden olabilir ve böbrek fonksiyonunun bozulmasına neden olur.
Kronik kalp yetmezliği, böbreklerde normal işleyişini engelleyen pek çok etkene neden olur ve zamanla böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir.
Böbrek hastalığı kalp sorunlarına yol açar
Kronik böbrek hastalığı genellikle kalbe önemli bir baskı uygulayabilen tuz ve su üretir. Kalp kapakçığı hastalığının veya kalp kası hastalığının altta yatan bir kalp hastalığı derecesi varsa, vücudun sıvı hacmindeki bu artış kardiyak fonksiyonun bozulmasına ve kalp yetmezliğine yol açabilir.
İkincisi, kronik böbrek hastalığı, kalp hastalığı gelişimi için ve mevcut olabilecek herhangi bir etkenin kötüleşmesi için önemli bir risk faktörü olabilir. Kronik böbrek hastalığı olan insanlar, böbrek hastalığı olmayan kalp hastası olan kişilere göre daha kötü semptomlara ve daha kötü sonuçlara sahip olabilir.
Her iki organı nasıl koruruz?
Kardiyak teşhisi varsa, böbrek hastalığından kaçınmanın en iyi yolu, kalp rahatsızlığınız için gerekli tüm tedaviyi aldığınızdan emin olmaktır. Bu sadece altta yatan kalp rahatsızlığı için ihtiyacınız olan tüm tedaviyi almak anlamına gelmez, aynı zamanda kardiyovasküler sisteminizin sağlığını elde etmek ve elde etmek için elinizden gelen her şeyi yapmak anlamına da gelir.
Bu, hipertansiyon, diyabet ve yüksek lipidleri tedavi etmek, sağlıklı bir kiloyu korumak, sigara içmemek ve egzersiz yapmak anlamına gelir.
Böbrek hastalığınız varsa, diğer tüm kardiyovasküler risk faktörlerinin kontrolünü almak için kritik önem taşıdığı anlamına gelir. Agresif risk faktörü yönetimi sizin için en önemli odak noktası haline gelmeli ve riskinizi optimize etmek için gerekli olan her türlü adımı atmalısınız.