Egzotik atıştırmalıklardan olan kaju fıstığı kabuğundan elde edilen bir maddenin pankreas kanserinin büyümesini durdurabileceği ifade edildi. ABD’nin Kentucky bölgesinden araştırmacılar, laboratuvarda olumlu sonuçlar elde ettiler.
Brezilya’nın kuzey doğusuna ait yerel bir bitki olan kaju ağacı (Anacardium occidentale), ilginç meyvesinden elde edilen fıstığı ile bir süredir ülkemize misafir oluyor. Günümüzde en büyük üreticileri Vietnam, Nijerya, Hindistan ve Fildişi Sahilleri olan bu yemiş, çok çeşitli biçimlerde tüketilebiliyor.
Anakardik asit umut vadediyor
Kentucky Osteopatik Tıp Koleji ve Pikeville Üniversitesi’nden araştırmacıların gerçekleştirdiği, BMC Complementary and Alternative Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma, bu lezzetli yemişin farklı bir özelliğine odaklanıyor. Son dönemde görülme sıklığı giderek artan, en saldırgan kanser türlerinden biri olarak sayılan pankreas kanserine yönelik yeni bir tedavi yaklaşımı ortaya koymayı amaçlayan çalışmada, kaju fıstığının kabuğunda yer alan anakardik asidin laboratuvar koşullarında kanser hücreleri üzerindeki etkisi incelenmiş. Yapılan deneyler sonucu bu maddenin pankreas kanserinin büyüme ve ilerlemesini önlemeye yardımcı, destekleyici bir tedavi ajanı olarak umut vadettiği ifade edilmiş.
Ayıklanması zor bir yemiş
Kaju fıstığı, yapısı ve içeriği itibarıyla ilginç yemişlerden biri. Birçok sert çekirdekli meyveden farklı olarak bu yemişin çekirdeği meyvenin dışında yetişiyor; bir anlamda içinde çekirdek olmayan sahte bir meyve oluşturuyor. Fıstığı içinde barındıran kabuk ve fıstık arasında bir yağ bulunuyor. Bu yağda ise deneyde kullanılan anakardik asit yanında deriyle temas sonucu ciddi tahrişe neden olan bazı fenolik lipidler yer alıyor. Bu nedenle kaju fıstığının yenilebilir hale getirilmesi ustalık ve yoğun çaba gerektiriyor.