Kayseri Sanayi Odası’nın düzenlediği gecede konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin net 1.300 lira olması durumunda brüt olarak hesaplandığında tüm şirketlere maliyetinin 26 milyar liraya ulaşacağına dikkat çekti, bu yükün tamamı işverene yüklenirse, rekabet güçlerini kaybedeceklerini söyledi.
Kayseri Sanayi Odası’nın organize ettiği KAYSO 2015 Sanayi Gecesi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da aralarında bulunduğu siyaset ve iş dünyasından çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu asgari ücret konusunun sanayicinin kafasını karıştırdığını belirterek, şunları söyledi:
“İşletmelerimizin yüzde 99,2’si KOBİ. Toplam vergi öncesi karları 40 milyar lira. Eğer asgari ücret yükünü tümüyle biz çekecek olursak bize yüklenen yük 26 milyar lira. KOBİ’ler özellikle bu kapsamda rekabet güçlerini kaybederler. Onun için bunu paylaşalım istiyoruz. Hepsini sakın ha bize yüklemeyin, bizim gücümüz yok. Onun için bunu hep birlikte yüklenelim. İşçi kardeşlerimiz bin 300 lira alırlarsa memnun oluruz. Çarşı pazarda daha fazla harcayacakları imkan olur.”
Asgari ücret hesabı
Bir asgari ücretlide ceplerinden çıkan net paranın 1.500 lira olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İşçimizin cebine giren para da bin lira. OECD verilerine göre istihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 71’le dünya birincisiyiz. Bizden sonra yüzde 54’le Almanya geliyor. Amerika’ya baktığımız zaman yüzde 34. Biz diyoruz ki istihdam üzerindeki vergi yükleri dünyada hangi ülkelerle rekabet ediyorsak o kadar olsun. Yoksa bizim cebimizden bin 500 lira çıkıyor, işçimizin cebine de bin 300 lira helali hoş olsun girsin. Biz işçimize para vermekle gurur duyuyoruz. Verdiğimiz vergiyle değil, yanımızda çalıştırdığımız insanla övünürüz. Keşke daha fazla verebilsek. Bin 500 lira olduğu gibi işçi kardeşlerimizin cebine girse” diye konuştu.
Sanayiciler madalyayı hak ediyor
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın çok büyük sıkıntılar içinde olduğunu, batısındaki ülkelerde çok ciddi ekonomik krizler olduğunu, güney ve kuzeyindeki ülkelerde ise savaşlar yaşandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “İki yılda dört seçim geçirmişiz. Böyle bir ortamda Kayserili sanayici ve tüccarın yaptığı işe bakın. İstihdam son 5 yılda Türkiye’de yüzde 41 artarken, Kayseri’de yüzde 40’larda arttı. İş yeri sayısı Türkiye’de son 5 yılda yüzde 34 artarken, Kayseri’de yüzde 40 artıyor. İhracat Türkiye’de yüzde 30 artarken, Kayseri’de yüzde 41 artıyor. 5 yıl önce en büyük sanayi kuruluşu içinde ilk 500’de 10 firmamız varken bu sayı 15’e çıktı. Böyle sanayiciler madalyayı hak ediyor” diye konuştu.
Kayseri’de Ekonomi Zirvesi yapılacak
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, Türkiye’nin kurulduğu günden bu tarafa önü sürekli tıkanmaya çalışılan bir süreç yaşadığını söyledi. Mustafa Elitaş, “Bu süreci hasarsız atlatmak zordu. Türkiye, muasır medeniyetler seviyesine çıkmak istediği zaman önüne mutlaka bir engel çıkardılar. Gezi Parkı’nda 10 tane ağaç yer değiştirildi diye, Arap Baharı gibi Türkiye’de de bir operasyon yapmak istediler ve ardından 17-25 Aralık darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Ancak o zamanki Başbakanımızın dik duruşu sayesinde Türkiye farklı bir darbenin önüne geçmiş oldu. Ayrıca bir taraftan ‘Hizmet’ diyerek ortaya çıkıp ‘Himmet’ parası diyerek milletin kaynaklarını alan ve farklı bir operasyon peşinde olanlarla karşılaştık. Bunların hepsi ve terör örgütüyle mücadelemiz sonuna kadar sürecek” dedi.
Bakan Elitaş, Kayseri’de ekonomi zirvesi yapılacağını belirtip, Azerbaycan ve Gürcistan’dan 500’e yakın işadamı katılacağını söyledi.