Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda (YOİKK) belirlenen ve yatırımların önünü açmayı hedefleyen 49 maddelik YOİKK Teknik Komiteler 2013-2014 Eylem Planı kabul edildi.
Kamu ve özel sektör işbirliğinde önemli bir diyalog ortamı sağlayan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) 19. Toplantısı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında Temmuz ayında gerçekleştirildi.
Toplantıda, yatırımcıların önündeki idari engelleri azaltmak amacıyla, özel sektörün öncelikleri dikkate alınarak hazırlanan 49 maddelik Teknik Komiteler 2013-2014 Eylem Planı da karara bağlandı. Uygulamaya konulan YOİKK eylem planlarıyla, Türkiye’nin yatırımcı dostu politikalarına hız kazandırılması, yatırım ortamının öngörülebilirliğinin artırılması ve uluslararası endekslerde Türkiye’nin konumunun güçlendirilmesi hedefleniyor.
Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, yatırım ortamını iyileştirmek için 10 teknik komite kurduklarını ve 2013-2014 Haziran dönemini kapsayan YOİKK teknik komiteler eylem planlarının 7’ncisini hazırladıklarını kaydetti.
İstihdam, yatırım ve KOBİ’ler öncelikli
Eylem planında gerçekleştirilmesi ön görülen çalışmalar, ağırlıklı olarak istihdamın, yatırımın ve KOBİ’lerin finansmana erişiminin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik. Bu çalışmalar arasında istihdam teşviklerinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi önemli bir bölümü oluşturuluyor. Eylem planı ile istihdam teşviklerinin basitleştirilmesi ve kolaylaştırılması amaçlanıyor. Ayrıca işverenler için istihdamı artırmaya yönelik ilave teşvik unsurları da araştırılacak. Önümüzdeki dönemde, 10’un altında işçi çalıştıran işletmelere sağlanacak desteklerin de netleştirileceği belirtiliyor. Ayrıca İş Yasası’nda yer almayan esnek çalışma modellerinin de yaşama geçirilmesi planlanıyor.
Asıl amaçlarının işsizliği yüzde 6-7 seviyelerine düşürmek olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, son bir yılda 1 milyon 61 bin kişiye ek istihdam sağlandığını, Nisan ayı itibariyle sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısının ise 5 milyonu geçtiğini açıkladı.
Plan çerçevesinde yapılması planlanan diğer çalışmalar ise özetle şöyle:
KOBİ kredilerinde yüksek oranlı komisyonlarla erken kapama cezalarına yönelik sorunlar giderilecek. Başta teşvik belgeli yatırımlar olmak üzere Damga Vergisi Kanunu’ndaki bazı hükümlerin yatırımcılar üzerindeki yükleri hafifletecek şekilde gözden geçirilecek. Katma değer vergisi iadelerine ilişkin bazı uygulamalar iyileştirilecek.
Gümrük hizmetlerinde “Tek Pencere Sistemi”ne geçilmesine yönelik çalışmalara devam edilecek. İthalat ve ihracat denetim süreçleri analiz edilerek yeniden tanımlanacak. Kontrol belgesi temin süresinin de kısaltılması planlanıyor.
Ayrıca kıyı tesislerine işletme izni verilmesine yönelik yönetmelik değiştirilecek. Faaliyetine devam eden tesislerin uyum imkânsızlıkları ortadan kaldırılacak. Yurtdışında lojistik merkezler kurularak alternatif ihraç güzergâhları oluşturulacak.
Toplantıda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve YASED Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray da birer konuşma yaptı.