Şekerleme sektörünün önde gelen firmalarından Elvan Grubu, 15 Temmuz darbe girişimi ve Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına rağmen üretim ve tedarikin kesintisiz devam ettiğini göstermek amacıyla 50 ülkeden 150 iş ortağını İstanbul’da ağırladı.
2023 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefleyen Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimden sonra Türkiye’nin ihracat pazarlarında oluşan endişe ve çekinceleri gidermeye yönelik önemli bir adım attı ve 50 ülkeden 150 iş ortağını İstanbul’a getirdi. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen iş ortaklarını “Birlikte Zirveye” temasıyla İstanbul Sheraton Hotel’de toplayan Hidayet Kadiroğlu, “Türkiye’de üretim aksamaksızın sürüyor. 2023 yılı hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracat cirosuna yürüyüşümüz kararlılıkla sürüyor” mesajı verdi.
“Çekinceleri gidermek istedik”
Hain darbe girişimden sonra Türkiye’nin ihracat pazarlarında oluşan endişe ve çekinceleri gidermek için böyle bir toplantı düzenlediklerini belirten Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, İstanbul, Sakarya, Eskişehir ve Manisa’daki 9 fabrikada üretimlerin aksamaksızın devam ettiğini ve kesintisiz tedarikin sürdüğünü vurguladı. Kadiroğlu, şunları kaydetti:
“Hatırlayacağınız üzere ‘2023:1 milyar dolar ciro’ yolculuğuna 2010’larda başlamıştık. Ardından 2012’de Global Top 100 listesine girdik. Geçen süre zarfında da 34 basamak çıktık ve 66. sıraya yükseldik.
Yolculuğun başlangıcındaki ciro hedefimiz olan 1 milyar dolara ulaştığımızda Global Top 100’ün ilk 20’sine girmiş olacağız. Dolayısıyla daha çıkılacak 46 basamağımız var. Geçen 5-6 yılda 34 basamak çıkan bizler, 7-8 yılda 46 basamak daha çıkacak altyapıya ve stratejik plana sahibiz, bunu birlikte başaracağız.”
Kafalardaki soru: OHAL üretim ve tedariki aksatır mı?
Yarım gün süren toplantı sırasında yabancı iş ortaklarının özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uygulamaya konulan Olağanüstü Hal’in (OHAL) üretim ve sevkiyat taahhütlerine yansımasını sorguladığını bildiren Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Doğal olarak onlar da kendi müşterilerine taahhütlerini yerine getirme gayretindeler. OHAL’in devletin işleyişini hızlandırmaya yönelik olduğunu anlatınca rahatladılar” diye konuştu.
Yaşanan sıkıntılı ortama rağmen Türkiye’nin Yavuz Selim Sultan Köprüsü gibi iddialı açılışlar yapmasının bütün dünyayı etkilediğini hatırlatan Kadiroğlu, “Bazı müşterilerimiz köprüden geçme deneyimi yaşamak istedi, bunu sağladık. Bu konudaki istekler çoğalınca toplantı sonrası hep birlikte gemiyle boğaz turu düzenledik, köprü turizmiyle ticari diplomasi yaptık” ifadelerini kullandı.