Ekim ayında Ankara’daki kanlı eylemle sarsılan Türkiye, güne Sultanahmet Meydanı’nda saat 10.20 sıralarında meydana gelen patlama ile uyandı. İlk belirlemelere göre, 10 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı patlama sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, olaya ilişkin “Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu belirlenen olayı kınıyorum” dedi.
Sultanahmet Meydanı’nda saat 10.20’de çok şiddetli bir patlamada meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans, polis ve itfaiye aracı sevk edilirken, bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.
İstanbul Valiliği, ilk belirlemelere göre, 10 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını bildirdi. Ölenlerin kimlikleri açıklanmadı. İkinci bir patlama olabileceği ihtimali sebebiyle bomba imha ekipleri ve güvenlik güçleri olay yerinde… Alanda güvenlik çemberi genişletildi.
Olay Yeri İnceleme Şube ve Bomba İmha Şube müdürlüklerine bağlı uzman polisler,patlamanın nedenini tespit etmek için çalışmalarını sürüdürüyor. Alan polis helikopterleri ile sürekli takip altında.
Meydanı güvenlik kordonuna alan polis, hem olay yeri incelemesi hem de bomba araması yaptı. Görgü tanıkları patlamaya canlı bombanın neden olduğunu öne sürdü ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.
Sultanahmet Meydanı’na gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı.
İstanbul’un en turistik bölgelerinden birinde yaşanan patlamanın ardından dünya medyası program akışlarını kesip bölgeden canlı yayına geçti. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre; “10 ölü 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir. Patlamanın nedeni, patlayıcının cinsi, olayın fail veya failleri hakkında incelemeler sürdürülmektedir” denildi.
Patlamanın meydana geldiği bölge girişlere kapatıldı. Tramvay seferleri iptal edildi.
Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Patlamaya yayın yasağı
Patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi.
10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar son dönemin en geniş kapsamlı yayın yasağı kararı alınmıştı.
Patlamaya ilişkin ilk açıklamalar şöyle:
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sultanahmet Meydanı’nda yaşanan patlamaya ilişkin, “Sultanahmet’teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz” dedi.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada “İstanbul’daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor” dedi.
Sultanahmet Meydanı’ndaki patlamanın ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde güvenlik zirvesini toplama kararı aldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Mit Müsteşarı Hakan Fidan ile İstanbul’da bulunan Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in yerine bir genel müdür yardımcısı Köşk’e çağırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 8. Büyükelçiler Konferansı’nda, İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen patlamayla ilgili olarak, “Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu belirlenen olayı kınıyorum” dedi.
Erdoğan “Bu hadise, bir kez daha millet olarak terör karşısında tek yürek olmamız gerektiğini göstermiştir. Türkiye’nin kararlı ve ilkeli duruşu devam edecektir. Bizim için DAEŞ ile PKK’nın… adı veya kısaltması ne olursa olsun, birbirlerinden farkları yoktur. Bu bölgede faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ilk hedefi Türkiye’dir. Çünkü Türkiye bunların hepsiyle aynı kararlılıkla mücadele yürütmektedir” diye konuştu.