Araştırmacılara göre, düzenli olarak pastırma ve sosis gibi işlenmiş gıdaları tüketmek, meme kanseri riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalara göre, yüksek düzeyde işlenmiş et yiyen kadınlar, daha az yiyen kadınlara göre %9 daha fazla risk altında.
New York Times’da yayınlanan bir makaleye göre, birçok uzman, sosis, salam, jambon gibi işlenmiş etlerin kanserojen maddeler içerdiğine inanıyor. Fakat bu inancın temel, kalın bağırsak, pankreas ve prostat kanseri çalışmalarına dayanıyor.
Bu analiz için, uzmanlar işlenmiş etin meme kanseri ile ilişkisi hakkındaki 16 olası durumların çalışma verilerini Uluslararası Kanser Dergisi’nde birleştirdi.
İşlenmiş et yiyen kadınlar %9 daha fazla risk altında
Araştırmacılar, yüksek miktarda işlenmiş et tüketiminin (günde ortalama 25 ila 30 gram), en düşük miktarlarda (günde 0 ila 2 gram) yemek yiyenlere kıyasla göğüs kanseri riskinde yüzde 9 artışla ilişkili olduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar, bu çalışmaları, neden ve sonuç ilişkisi hakkında bir sonuç çıkarmayan ve hiçbir olası risk faktörünü kontrol edemeyen gözlemsel çalışmalar olarak değerlendiriyor.
Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümü’nde araştırmacı olan Maryam S. Farvid, bu çalışmanın mekanizmasının belirsiz olduğunu, ancak işlenmiş etin koruyucularının göğüs kanseri ile bir bağlantısı olabileceğini söylüyor.
Meme kanseri nedir?
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olan göğüs kanseri, özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda oluşuyor. 4 evreden oluşan göğüs kanserin de tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemli. Erken teşhis durumunda, meme kanseri tedavisinin başarı oranı %90’nın üzerinde oluyor.
Meme kanseri belirtileri
Meme kanserinin en belirgin belirtisi, memede oluşan sert bir kitlenin ele gelmesidir. Meme kanserinin ilk evrelerinde, meme dokusunda değişiklikler oluşur. Cilt kızarır ve meme damarlarında artış görülür. Kadınlar, düzenli olarak kendilerini el ile muayene etmeli. Meme kanserinin geç dönem belirtileri arasında ise koltuk altında oluşan kitle ve meme üzerinde oluşan yaralar vardır.