Hükümet, işlenmeyen tarım arazileri için harekete geçti. Çeşitli nedenlerden dolayı atıl kalan ve işlenmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinin ekonomiye katkısının olmadığını kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Vatandaş diyor ki ‘tapusu bende.’ Ama bu 2 milyon hektarın sahibi 79 milyon yani bu ülke. ‘Siz ekmiyorsanız sizin yerinize biz ekiyoruz, ektiriyoruz’ diyeceğiz, kira bedelini bankaya yatıracağız. Yasal düzenlemeyi Meclis’e gönderdik. İnşallah Ekim ayından sonra düzenlemeyi yürürlüğe koyacağız” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, tarımsal arazilere ilişkin çok ciddi taleplerle karşı karşıya kaldıklarını, bu konuda konut, sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili talepler geldiğini söyledi.
184 ova tarımsal sit alanı ilan edilecek
“Türkiye’de tarıma elverişli arazi 26 yıl önce 28 milyon hektardı, bugün 24 milyon hektar. Dolayısıyla belli dönemlerde tarımsal arazilerde kayıplara uğradığımız doğrudur” diyen Çelik, bu çerçevede arazi korumaya yönelik bir yasa çıkardıklarına dikkati çekti. Çelik, “Bu, yasal anlamda bir önlemler paketini getiriyor. Ayrıca bakanlık olarak biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 184 ovanın sınırları çizilmiş bulunuyor. Bakanlar Kurulu kararı yayımlanacak ve buralar tarımsal sit alanı ilan edilecek. Bu 184 ovaya artık kimse dokunamayacak.” diye konuştu.
“Gıda topraktan geliyor”
Türkiye’de tarımsal arazilerin çok parçalı olduğuna vurgu yapan Çelik, Türkiye’de 32,5 milyon parsel bulunduğunu, işletme bazına 59 dönüm düştüğünü belirterek, Fransa örneğini verdi. Bakan Çelik, “Fransa’ya bakıyoruz, işletme başına 500 dönüm düşüyor. Buradan çıkmamız gerekiyor, çıkmamız için de toplulaştırmayı yoğunlaştırmamız gerekiyor. Miras hukuku çerçevesinde yaşanan bölünmeleri yasal anlamda engelleyici tedbirleri aldık.” dedi.
Toprağı koruma konusunda büyük gayret gösterdiklerine, herkesin sofraya oturduğunda tarımsal ürünlere mahkûm olduğuna işaret eden Çelik, “O gıda topraktan geliyor. Biz gelecekte çocuklara, toprağı saksıda gösteren bir ülke olmak istemiyoruz.” diye konuştu.
“İşlenmeyen arazileri biz ektireceğiz”
Çeşitli nedenlerden dolayı atıl kalan ve işlenmeyen 2 milyon hektar tarım arazisi bulunduğunu, bu alanların ekonomiye katkısının olmadığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
“Vatandaş diyor ki ‘tapusu bende.’ Mülkiyet hakkıyla ilgili bir problem söz konusu değil. Ama daha büyük baktığınız zaman bu 2 milyon hektarın sahibi 79 milyon yani bu ülke. Bu 2 milyon hektar işlenmeyen arazinin, üretime dâhil edilmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi, Meclis’e gönderdik. İnşallah Ekim ayından sonra düzenlemeyi yürürlüğe koyacağız. İşlenmeyen 2 milyon hektar arazinin tarıma kazandırılması halinde, tarımsal hasılamızda 17 milyar liralık bir artış olacak.
100 dönüm araziniz var ekmiyorsunuz. Biz diyeceğiz ki ‘Sizin yerinizi biz ekiyoruz, ektiriyoruz’. Onun kira bedelini de sizin hesabınıza bankaya yatırıyoruz. Almazsanız 10 yıl sonra zaten kamuya geçmiş olacak. Ama ya arazinizi ekiniz ya da ektiriniz, ekmiyorsanız, ektirmiyorsanız, bu 79 milyonun hukukudur.”
“Tarımsal hasılaya katkısı 30-40 milyar lira olacak”
Türkiye’de 4 milyon hektar alanın nadasa bırakıldığını, bu alanların 2 milyon hektara inmesini sağlayacaklarını aktaran Çelik, “2 milyon hektar alanın nadasa bırakılanlardan, 2 milyon hektar alanın da işlenmeyen tarım arazilerinden kazanılmasıyla oluşacak 4 milyon hektar alanın, tarımsal hasılaya 30-40 milyar liralık bir yansıması olacak” bilgisini verdi.