İş davaları için önce arabulucuya gitmeyi zorunlu kılan İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek olan yasaya göre, iş kazası veya meslek hastalığı kaynaklı maddi-manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davaları için arabulucuya gitme zorunluluğu aranmayacak.
İşçi ve işveren arasında yaşanan anlaşmazlıklarda, zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. İş mahkemelerinin yükünü azaltacağı değerlendirilen İş Mahkemeleri Yasa Tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Önce arabulucu devreye girecek
Kanuna göre, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında dava açılabilmesi için önce arabulucuya gidilmiş olması şartı aranacak. Dava dilekçesine, arabulucuda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya arabulucu tarafından onaylanmış örneği eklenecek.
Arabulucuya başvuru zorunluluğuna uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde sunulması, aksi takdirde davanın usulden reddedileceğini içeren davetiye gönderilecek. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilecek.
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava usulden reddedilecek. Arabulucu ile görüşmeye tarafların avukatları ya da yasal temsilcileri katılabilecek. İş kazası veya meslek hastalığı kaynaklı maddi-manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davaları hakkında arabulucuya gitme zorunluluğu olmayacak.
Arabuluculuk büroları nerelerde kurulacak?
İşçi-işveren anlaşmazlıklarında görev yapmak üzere Bakanlıkça uygun görülen adliyelerde arabuluculuk büroları kurulacak.
Adli yargı ilk derece mahkemesi Adalet Komisyonu tarafından münhasıran arabuluculuk bürolarında çalışmak üzere, bir yazı işleri müdürü ile yeteri kadar personel görevlendirilecek.