• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

İş dünyasından Suudi Arabistan konusunda ortak açıklama!

Türk ihracatçılarına zorluk çıkartan, Türk ürünlerine boykot çağrıları yapılan Suudi Arabistan’a iş dünyasından tepki geldi.

10 Ekim 2020
Süre:3dk Okuma
Suudi Arabistan’dan Sürdürülebilir Tarım atağı!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Uzunca bir süredir Türk ihracatçılarına zorluk çıkartan, Türk ürünlerine boykot çağrıları yapılan Suudi Arabistan’a iş dünyasından tepki geldi. 8 STK’nın ortak açıklamasında, Suudi Arabistan’da ülkemiz firmalarına yönelik giderek artan bir menfi tutum sergilenmeye başladığının altı çizildi, “Bu uygulamalar iki ülke ekonomisine ve halkına zarar verecek” denildi.

Suudi Arabistan’ın Türk ihracatçılar ile ihraç ürünlerine fiili ambargo uygulaması konusunda, 8 STK ortak açıklama yaptı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİM Başkanı İsmail Gülle, DEİK Başkanı Nail Olpak, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TMB Başkanı Mithat Yenigün ile YASED Başkanı Ayşem Sargın tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Suudi Arabistan Türk firmalarına yönelik menfi bir tutum sergiliyor”

“Türk iş insanları olarak Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesine büyük önem veriyoruz.

Birbirini tamamlayıcı nitelikte olan Türk ve Suudi ekonomilerinin kalkınması ve büyümesinin, ülkelerimiz arasındaki ticaretin kazan-kazan ilkesi çerçevesinde sürdürülmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz.

Zira ticaretin halkları zenginleştiren ve refahı artıran en önemli unsur olduğunu biliyoruz.

Tüm bunlara rağmen, Suudi Arabistan’da ülkemiz firmalarına yönelik giderek artan bir menfi tutum sergilenmeye başladığını üzülerek takip ediyoruz.

Suudi firmalara Türkiye’den ithalat yapmamaları için taahhüt imzalatılıyor!

Firmalarımızdan aldığımız ve basına da yansıyan şikâyetlerde, Suudi yetkililer tarafından Türkiye’den ithalat yapılmamasının ifade edildiğini görüyoruz.

Ayrıca, firmalarımızdan mal tedarik eden birçok Suudi firmasına, Türkiye’den ithalat yapılmaması için taahhütname imzalatıldığı da ifade edilmektedir.

Yine son dönemde küresel lojistik firmaları da, Suudi Arabistan’da Türk ürünlerine karşı uygulanan engeller hususunda müşterilerini uyarmakta, Suudi gümrüklerinde sadece Türkiye’den gelen ürünler için çok uzun süre bekletilmeye hazır olmalarını ve hatta Türkiye’den ithalatın engellenebileceğini belirtmektedir.

Dolayısıyla bu konu ikili ekonomik ilişkilerin boyutunu da aşarak küresel tedarik zincirleri açısından da sorun haline gelmiştir.

Suudi yetkilinin Türk ürünlerini boykot çağrısı!

Son olarak, Suudi Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Ajlan bin Abdul Aziz Al-Ajlan’ın 3 Ekim 2020 tarihinde kendi sosyal medya hesabında Türk ürünlerini boykot etmenin tüm Suudi vatandaşların görevi olduğuna dair paylaşımı her iki ülke iş insanlarında da büyük hayal kırıklığına neden olmuştur.

Yukarıda dikkat çektiğimiz tüm bu olumsuz gelişmeler, yıllardır Suudi Arabistan ekonomisine katkı sağlayan ve bugüne kadar ülkede yüzlerce önemli projeyi başarıyla tamamlamış bulunan Türk müteahhitlik firmaları için de geçerlidir. Müteahhitlerimiz uzunca bir süredir açılan önemli ihalelere davet edilmemekte, kendilerine yeni büyük proje verilmemektedir.

Firmalarımızın Suudi Arabistan’da maruz kaldığı ayrımcı muameleler nedeniyle derin üzüntü içindeyiz.

“Uygulamalar iki ülke ekonomisine ve halkına zarar verecek”

Ülkelerimiz arasında ticareti engellemeye yönelik resmi veya gayri resmi uygulamalar, aramızdaki ticari ilişkilere menfi yansıyacak, her iki ülke ekonomisine ve halkına zarar verecektir.

Türkiye’den mal tedarikinin azaltılması, Suudi firmaların da iş hacimlerini ve gelirlerini düşürecek, kalite, fiyat ve güven anlamında Türk ürünlerini tercih eden Suudi Arabistan vatandaşlarının alım gücünü olumsuz etkileyecektir.

Bu çerçevede Türk iş insanları olarak, ticari ve ekonomik ilişkilerimizdeki sorunları çözmek için Suudi yetkililerden somut adımlar atmasını bekliyoruz.

Yapıcı diyalog ve karşılıklı işbirliği ile her türlü sorunu çözebileceğimize ve tüm engelleri birlikte aşabileceğimize içtenlikle inanıyoruz.”

Etiketler: MÜSİADSuudi ArabistanTOBBTÜSİAD
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

TEPAV araştırması: İthalata ek vergi, yerli üretimi vuracak!
Ekonomi

Bankalara “reel sektöre sırtınızı dönmeyin” çağrısı!

14 Ocak 2021
Dijital dönüşümden ne anlıyorsunuz?
Ekonomi

İşte Türkiye’nin KOBİ’leri!

26 Aralık 2020
İçişleri Bakanlığından “Temaslıların doğru bilgilendirilmesi” Genelgesi!
Sağlık

Son dakika… Sağlık Bakanlığı, karantina düzenlemesine açıklık getirdi!

8 Aralık 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Tokyo Olimpiyat Oyunları erteleniyor!

Pandemi nedeniyle ertelenen olimpiyatların faturası 3,76 milyar dolar!

21 Ocak 2021
KKTC’de deprem paniği!

KKTC’de deprem paniği!

21 Ocak 2021
Çığ tehlikesi! | 11 Şubat 2020 Salı (yarın) hava durumu

Çığ tehlikesi uyarısı! | 22 Ocak 2021 Cuma (yarın) hava durumu

21 Ocak 2021
Mavi-yeşil alglerden bitkilere teknoloji transferi

Sağlık çalışanları GDO’nun farkında mı?

21 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.