Gıda ürünlerinde esnafa yönelik denetimlere dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Polisiye kontrol görüntüsü veren denetim mekanizmasının makul bir sürece dönüşmesi lazım. Dürüst tüccar, dürüst satıcı rencide edilmemeli. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerin kantarın topunu kaçırdığı kanaatindeyiz” dedi.
Dünyanın en büyük ikinci gıda fuarı SIAL Paris’te Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, son dönemde zabıta marifetiyle yapılan denetimlerin ortaya koyduğu görüntüden şikayetlerini dile getirdi.
“Korku filmi çeker gibi denetim olmaz”
Hürriyet’ten Şebnem Turhan’ın haberine göre, Türkiye’nin 269 firma ile katıldığı fuardaki açıklamalarında, şirketlerin kuru hedge etmesinin tek yolunun ihracat olduğunu vurgulayan Avdagiç, gıda ürünlerinde esnafa yapılan denetimlere dikkat çekti.
Avdagiç, “Polisiye kontrol görüntüsü veren denetim mekanizmasının makul bir sürece dönüşmesi lazım. Süreç bir zabıtanın benim üyelerime medya ile gidip korku filmi çeker gibi kontrol etmesine yol açılmamalı. Kontrol daha makul daha kaliteli biçimde yapılmalı. Dürüst tüccar dürüst satıcı rencide edilmemeli. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerin kantarın topunu kaçırdığı kanaatindeyiz” diye konuştu.
İTO Başkanı: “En büyük kontrolör tüketicidir”
Fahiş fiyatlarla satış yapanları savunmadığının altını çizen Şekib Avdagiç, “Ticaret Bakanlığı’nın memurları daha kaliteli yaptı işlerini. Fahiş işlem yapanın arkasında değiliz. Savunmuyoruz ama bunların sayısı çok azdır. Piyasa gerçeklerine uygun hareket eden, iyi niyetli ve pazarın çok büyük kısmını temsil eden üyelerimizin sıkıntılı muameleye maruz kalmasını kabul etmiyoruz. Bunun ortadan kalkmasını istiyoruz. Zaten en büyük kontrolör tüketicidir” ifadelerini kullandı.
“Konkordato abartılıyor”
Son dönemde en çok tartışılan konuların başında gelen konkordato ilanlarının da abartıldığını dile getiren İTO Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rakamlar 3-5 bin diye söyleniyor. Konkordato ile ilgili inanılmaz spekülasyon yapılıyor. Tüm Türkiye’de sayı 500’ün, İstanbul’da ise 100’ün altında. Bu işi küçümsemek için söylemiyorum kendilerini korumaya alıyorlar ama onlardan alacağı olanlar zora giriyor. Çok doğru ve sınırlı uygulanması önemlidir. Şu andaki düzenlemelere bağlı olarak finansman kanallarındaki tıkanıklıklar açılmaya başlandı, kurda gerileme var. Bizim fiyatlama için en büyük risk unsurumuz kur idi. Şu anda psikolojik ve politik rüzgar Türkiye’nin lehine işliyor. Üzerimize gönderilen kara bulutların dağılmaya başladı. Finansmana ulaşma konusunda iyileşme var ama devinimin artması gerekiyor.”
Konkordato nedir? 2018’de konkordato ilan eden firmalar hangileri?
Kamudan fiyat farkı kararnamesi bekleniyor
Kamuya mal ve hizmet satan herkesin fiyat farkı kararnamesini beklediğini, bu yapılamıyorsa da herhangi bir ceza olmadan çekilme hakkı verilmesini istediklerini kaydeden Avdagiç, “Makul bir fiyat farkı kararnamesi iki taraf için olumludur. Yüzde 60 artışa kamu yüzde 30-35 verse insanlar işlerini devam ettirir. İşler bırakılmak zorunda kalır ve daha yeni ihale yapılırsa bu yüzde 60 artışla satılır, kamu kaynağı kaybedilir. Sürecin kesintiye uğramaması için makul fiyat farkı kararnamesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
En azından bir ödeme takvimi yayımlandığı takdirde şirketlerin ve piyasanın rahatlayacağını vurgulayan Avdagiç, bu durumun konkordatoyu ve iflasları da azaltacağına dikkat çekti. Avdagiç, KDV iadelerinin hepsinin ödenmeyeceğini bildiklerini de belirterek, kamunun işletmelere KDV alacağına karşılık sigorta vergi ödemelerine mahsuplaşma imkanı getirmesinin işlerin önünü açacağını söyledi.
“AB’ye gıda ihracatımız 18 milyar Euro’ya çıkmalı”
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 75 milyar Euro’luk gıda ithalatı olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta Türkiye’nin payının sadece 2.8 milyar Euro olduğunu belirterek, bunun yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin SIAL Paris’e en çok katılım yapan 3’üncü ülke olmasına rağmen AB’nin ithalatındaki payının yüzde 4’lerde olduğunu kaydeden Avdagiç, bunun yüzde 15’lere çıkarak 18 milyar dolara ulaşması gerektiğini söyledi. Fuarların artış için önemli olduğunu, ancak devletin de yenileyeceği teşvik sistemini önemsediklerini dile getiren Avdagiç, fuarlara katılım için kur atağından önce Euro’yu 4.80 liraya, doları da 4 liraya sabitlediklerini ve böylece üyelerinin çok avantajlı olduğuna vurgu yaptı.