Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan adımı değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla birlikte özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ettiğini ve bu yeni durumdan en çok iş dünyasının mutlu olacağını söyledi.
Bulunduğumuz coğrafyada Rusya’nın Türkiye için, Türkiye’nin de Rusya için çok önemli olduğunun altını çizen DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Rusya, Türkiye’nin en fazla yatırım yaptığı ve birçok kalemde bir numaralı ihracat pazarı konumunda olan ülke. Yılda 4 milyonu aşkın turist ile de Türkiye, Rus vatandaşları için önemli bir turizm destinasyonu. Keza, Türkiye’de başta nükleer santral olmak üzere, Rusya’nın önemli yatırımları mevcut. Ve bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını Rusya’dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde.
“Türkiye’nin ihracatının önündeki engeller kalkmalı”
Öte yandan bölgedeki zorlukları ve sıkıntıları hepimiz biliyor ve içten içe yaşıyoruz. Ancak yaşanan güçlükler ne olursa olsun, birbirine tarihi, kültürel ve ticari bağlarla bağlı iki ülke arasındaki ilişkilerin kesintisiz olarak devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Soğuk Savaş sonrasında ilmek ilmek örülerek önemli bir seviyeye ulaşan ilişkilerimiz, Suriye Krizi ile arzu etmediğimiz bir noktaya gelmişti. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz.
Bu süreçte Rusya’nın yeniden uygulamaya başladığı vize uygulamasına son verilmesini ve başta taşımacılık ile yaş meyve-sebze sektörü olmak üzere Türkiye’den yapılan ihracat mallarına uygulanan tarife dışı engellerin de hızlıca kaldırılmasını beklemekteyiz. Turizm açısından da hem bu yılın kalanında hem de önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Rus turistler için yine ilk ve önemli bir destinasyon olmasını arzu etmekteyiz.
Sonuç itibariyle, komşuları ile barış içinde yaşayan, karşılıklı yatırım ve ticaret yapan, bölgesel sorunları kurulacak mekanizmalar içinde çözen bir konjonktürün yeniden doğmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ortaya çıkan sorunlardan en çok iş dünyası etkilenmişti, ortaya çıkacak yeni durumdan da en çok iş dünyasının mutlu olacağını düşünüyoruz.”
Türkiye-İsrail mutabakatı
Türkiye ile İsrail arasında imzalanan mutabakata ilişkin de değerlendirmelerde bulunan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisine olumlu katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. Vardan, “2010 yılında Mavi Marmara krizi sebebiyle ilişkiler, neredeyse durma noktasına gelmişti. Öncelikle bölgenin iki önemli ülkesinin aradaki sorunların halline yönelik bir anlaşmaya varmış olmalarını, bilhassa bölgenin siyasi ve ekonomik geleceği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Her ne kadar bu anlaşmanın, yaşamını yitirmiş olan insanlarımızı geri getirmeyecek olduğunu bilsek de, Filistin halkının insani durumunu iyileştirme yönünde, yaşama muslukları yıllardır kesilmiş olan Gazze’de enerji ve su ile ilgili yapılacak yatırımların ve insanı yardımların ulaştırılması için yapıcı düzenlemelerin bu anlaşmada yer alması memnuniyet vericidir. Anlaşmanın bundan sonra iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Özellikle ekonomik çerçevede, enerji arz güvenliği ve enerji kaynak çeşitliliği adına bölgedeki dengeler açısından önemli fırsatlar oluşacaktır. Ayrıca başta enerji, inşaat, altyapı ve turizm olmak üzere farklı sektörlerde ekonomik işbirlikleri de gündeme gelecektir” dedi.
“Ambargonun kalkmasını bekliyoruz”
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak da, Rusya ile normalleşme sürecinin sektörü sevindireceğini ifade etli. Rusya’nın yaş meyve sebze ihracatının birinci sıradaki pazarı olduğunu belirten Kavak, “Bu pazarı çok önemsiyoruz. Uçak krizinden önce 1 milyar 100 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusuydu. Rusya’nın birinci sıradaki tedarikçisiydik. Türkiye’nin de yaş meyve sebze ihracatının yarısı Rusya’ya yapılıyordu. İlişkilerin iyileşmesiyle bazı ürünlere yönelik ambargonun kalkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.