İnsani yardım çalışmalarıyla dünyanın dikkatini üzerine çeken Chobani’nin CEO’su Hamdi Ulukaya, yeni kurduğu Tent Vakfı ile özel sektör kuruluşları ve vakıfların insani yardım faaliyetlerinin geliştirilmesine öncülük edecek. Tent Vakfı’nın taahhüdünü ilk imzalayan şirketler, Dünya Ekonomi Forumu’nun 20 Ocak 2016 tarihinde yapılacak toplantısında açıklanacak.
Chobani’nin CEO’su ve Tent Vakfı’nın kurucusu Hamdi Ulukaya, mültecilerin sığındıkları ülkelerle ve küresel ekonomiyle daha iyi entegre olmalarını sağlamak amacıyla; aralarında Airbnb, IKEA Vakfı, LinkedIn, MasterCard ve UPS’in bulunduğu bir grup lider küresel şirketi biraraya getirmek üzere çalışmalar yürüttüğünü duyurdu. Ulukaya, Tent Vakfı’nın; Avrupa, Orta Doğu ve diğer coğrafyalarda ciddiyeti giderek artan mülteci krizinin çözümü için hızla çaba sarfeden gruplara, toplam 1 milyon ABD Doları bağışta bulunacağını açıkladı.
Özel sektörü seferber edeceğiz
Kendisi de göçmen olan ve daha önce servetinin yarısını mülteci krizini sona erdirmek için kullanmayı taahhüt eden Hamdi Ulukaya yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Mülteci krizinin boyutları, etkileri ve seyri, bizi çağımızın en büyük insani meselesi olan bu krizi çözümlemek için yeni yollar araştırmaya ve desteklemeye mecbur kılıyor. Özel sektör, ilgili tüm taraflar için ihtiyaçlara daha iyi uyum sağlamak, daha etkili ve daha güvenli bir hale getirmek için elverişli bir konuma sahip. Bu konumlarını kullanarak, dünyada bir fark yaratabileceklerine inanıyorum.
Tent Vakfı, evlerini terk etmek zorunda kalan ve sayıları dünya genelinde 60 milyonu bulan insanların yaşadıkları sorunları, devletler ve insani yardım kuruluşları ile işbirliği yaparak hafifletmeyi amaçlıyor. Vakıf, mülteci sorununa girişimci zihniyetiyle yaklaşarak, farklı sektörlerin ortaklaşa çalışacağı yenilikçi çözümlere zemin hazırlıyor. İnsani yardım mekanizmalarını güçlendirme ve mülteci krizini sona erdirme yolunda, özel sektörü sahip olduğu yaratıcılığı, kaynakları ve girişimcilik ruhunu seferber etmeye teşvik ediyor.”
Chobani markasının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işletmelerinde 600’den fazla mülteciyi istihdam ettiğini kaydeden Hamdi Ulukaya; “Tent Vakfı’nın var oluş sebebi, elimizdeki imkan ve kabiliyetleri mülteci krizini sona erdirmek için kullanmaktır. Bu, yardımdan öte bir şeydir. Bu, insani değerleri ön planda tutan anlamlı bir değişim yaratmaya yönelik küresel gücümüzü arttırmaya yatırım yapmak için verilmiş bir sözdür. Sadece anında sağlanacak yardımlarda değil; uzun vadeli imkan ve kabiliyetler oluşturmada, izlenecek politikalarda ve mülteciler kadar onları kabul eden ülkelere de fayda sağlayacak yaklaşımların desteklenmesinde fark yaratacaktır.” ” dedi.