Organik gıda satışları ve talebi belirsiz geçen 2014-15 döneminden sonra önemli sağlık faydası beyanları, daha doğal üretim şekli ve tattaki genel iyileşmenin desteğiyle tekrar arttı.
Organik gıdalar ve sağlık yönünden faydaları oldukça titiz bir şekilde incelendi. Mevcut düşünceler geleneksel tarım yöntemleriyle üretilen gıdalara kıyasla organik gıdaların besin içeriğinin daha zengin olduğunu ve böcek ilaçlarına daha az maruz kaldığını öne sürmektedir.
Organik gıdaların tüketimi ile tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kalp ve damar hastalıkları risklerinin düşmesini ilişkilendiren araştırmalar yapıldı. Bunun yanında organik gıdalar ile hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı arasında bağlantı olduğunu gösteren birtakım çalışmalar da yürütüldü.
Çelişen kanıtlar
Yapılan bir çalışma 2 yaşından küçük çocuklarda organik süt ürünleri tüketimi ile düşük egzama riski arasındaki ilişkiyi gösterirken bir diğer çalışmada ise hamilelikte organik olarak yetiştirilen sebzelerin tüketimi ile düşük pre eklampsi riski arasındaki ilişki ortaya koyuldu. Bazı çalışmalar organik gıdaların potansiyelini vurgulasa da yeterli kanıt olmadığını gösteren veya yeni sorular ortaya atan çalışmalar da vardır.
Sistematik bir derleme, literatürde organik gıdaların geleneksel gıdalardan daha besleyici olduğunu göstermek için yeterli kanıt bulunmadığı sonucuna vardı. Bununla birlikte araştırmacılar organik gıda tüketimi sayesinde maruz kalınan böcek ilacı ve antibiyotiğe dirençli bakteri miktarının azaldığına karar verdi. Organik gıdaların sağlık için daha faydalı olduğunu öne süren çalışmalar bulguların geçerliliğinden şüphe eden diğer bilim insanları tarafından dikkatli bir şekilde incelenmektedir.
Farklı bakış açıları
Organik gıdaların besin değeri ve sağlık faydalarıyla ilgili bulgular, organik gıdaların popüler olma nedenleri hesaba katıldığında anlam kazanmaktadır.
Dr. Dena Bravata sağlık etkilerinin ötesinde bakıldığında geleneksel gıda yerine organik gıda satın almak için birçok sebep olduğunu söyledi. Dr. Bravata organik meyve ve sebzelerin tüketiminin geleneksel gıdalara kıyasla sağlık yönünde fazladan bir fayda sunmadığını öne süren Stanford Üniversitesi çalışmasının yazarıdır.
Organik gıda çevreye daha zararlı
Organik gıdalar şimdiye kadar sağlığa olan etkisinden ziyade yaşam tarzıyla ilgili yönüyle akıllarda yer etti. Birleşik Krallık Gıda Standartları Kurumu’nun 2009 yılında yayınladığı bir raporda organik gıda tüketiminin önemli bir sağlık faydası sağlamadığı sonucuna ulaşıldı.
John Krebs Gıda Standartları Kurumu’nda başkanlık yaptığı dönemde organik gıda hareketini eleştirdi ve bunun bir “yaşam tarzı” tercihi olduğunu ifade etti. Lord John Krebs 2015 yılındaki Oxford Çifçilik Konferansı’nda daha da ileri giderek arazi ihtiyacını ve topraktan salınan karbon miktarını arttırması nedeniyle organik çiftçiliğin çevreye daha çok zarar verdiğini öne sürdü.
Anlaşılır bir şekilde, organik gıda endüstrisi destekçileri bu iddiaları şiddetle karşı çıktı. Toprak Birliği başkanı Helen Browning, Krebs’in organik tarıma yönelik düşmanlığı nedeniyle şaşkın olduğunu söyledi. California Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya atıfta bulunan Browning küresel bir meta analizin organik çiftçiliğin toprakta fazla miktarda karbon tutulmasını sağladığını ve iklim değişimiyle mücadele etmenin etkili bir yolu olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Organik olmayan gıdaların faydası yok mu?
Geleneksel üretim teknikleri organik olarak üretilen gıda tüketiminin faydalı olup olmadığı tartışmasının gölgesinde kaldı.
Süpermarketten alınan ve tüketilen gıdaların çoğu organik olmayan gıdalardır. Organik olmayan gıdaların avantajı verimli üretim ve yetiştirme yöntemlerinin sağladığı maliyet tasarrufudur. Geleneksel gıda üretiminde böcek zararı nedenli kayıplar asgaridir, raf ömrü genelde daha uzundur.
Ayrıca organik olmayan markalar genelde tat, yapı ve kalite yönünden istikrarlıdır, tüketiciler ürünleri satın alırken nasıl bir beklentiye gireceğini bilir ve bu nedenle israf azalabilir.