Hizmet sektörü ile perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki azalışa karşın, Ekim’de inşaat sektörü güven endeksinde artış gözlenirken, inşaat sektöründe en büyük sorun finansman olarak gösterildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sektörel Güven Endeksleri, Ekim 2018 verilerini açıkladı.
0-200 aralığında değer alabilen sektörel güven endeksinin 100’den büyük olması, sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.
Hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde güven düşüşte!
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, Eylül ayında 79,4 iken, Ekim ayında %4,7 oranında azalarak 75,7 oldu. Sektörde bir önceki aya göre; iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla %6,5 ve %8,6 azalarak 68,7 ve 68,9 değerini aldı. Hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise %0,1 artarak 89,5 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi de, Ekim ayında bir önceki aya göre %1,8 oranında azalarak 87 oldu. Eylül ayına göre sektörde; iş hacmi-satışlar endeksi %14,1 azalarak 63,6 değerini aldı. Mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri ise %3 artarak sırasıyla 116,9 ve 80,4 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, Ekim 2018
İnşaat sektörü güven endeksi arttı
Hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde güvenin azalmasına karşın, inşaat sektörü güven endeksi, Ekim’de yükseliş kaydetti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 57,3 iken, Ekim ayında %2,3 oranında artarak 58,7 oldu. Sektörde bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %4,6 artarak 69,5 değerini alırken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise %0,8 azalarak 47,8 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, alt endeksleri ve değişim oranları, Ekim 2018
İnşaat sektöründe en büyük sorun finansman
Ekim’de güven endeksinin arttığı tek sektör olan inşaat sektörü, finansman sıkıntısıyla boğuşuyor!
Anketi cevaplayan sektördeki girişimlerden %31,7’si, inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktör olmadığını dile getirirken; sorun olduğunu düşünenlerin %53,3’ü finansman sorunlarını, %33,2’si talep yetersizliğini, %5,5’i malzeme ve ekipman eksikliğini, %3,6’sı işgücü eksikliğini, %2,7’si hava şartlarını, %1,4’ü ise diğer faktörleri, temel faktörler olarak sıraladılar.
Sektörler işlerin açılması için umutlu!
TÜİK, mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında girişimlerin faaliyetlerini artırma durumlarına ilişkin soruya verilen yanıtların oransal dağılımını da açıkladı.
Hizmet sektöründe girişimlerin %51,3’ü faaliyetini artırma durumuna sahip olduğunu, %48,7’si sahip olmadığını;
Perakende ticaret sektöründeki girişimlerin %51,7’si artırma durumuna sahip olduğunu, %48,3’ü sahip olmadığını;
İnşaat sektöründe ise girişimlerin %53’ü artırma durumuna sahip olduğunu, %47’si olmadığını dile getirdi.