İngiltere’nin Brexit Başmüzakerecisi David Davis, hükümetin yeni müzakere stratejisine inanmadığı için istifa etti. Davis’in yerine, 23 Haziran 2016’daki referandum sürecinde Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması yönündeki kampanyaya destek veren Dominic Raab atandı.
Başbakan Theresa May başkanlığındaki İngiliz Hükümeti, 6 Temmuz Cuma günü AB ile Brexit müzakerelerine ilişkin yeni bir müzakere stratejisini kabul etti.
Yeni strateji istifa getirdi
İngiltere adına AB ile Brexit müzakerelerini yürüten Başmüzakereci David Davis, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen yeni müzakere stratejisini uygulayarak yürütülecek müzakerelerde en iyi sonucu elde etmesinin mümkün olmayacağı gerekçesiyle, 9 Temmuz Pazartesi günü görevinden istifa etti.
BBC’ye konuşan Davis, Birleşik Krallık Hükümeti’nin Brexit müzakereleri kapsamında AB’nin isteklerine “çok kolay razı olduğunu” ve “çok fazla taviz verdiğini”, Birleşik Krallık’ın mal ticaretinde AB yasalarıyla uyumlaşma kararının ülkeyi zor duruma düşüreceğini dile getirmişti.
Dominic Raab, AB’den ayrılma yanlısı
Hükümetin yeni müzakere stratejisine inanmadığı için istifa eden Davis’in yerine Dominic Raab atandı.
Başbakan Theresa May’in yeni Brexit Başmüzakerecisi olarak açıkladığı Raab, 23 Haziran 2016 tarihindeki referandum sürecinde Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması yönündeki kampanyaya destek vermişti.
Theresa May liderliğinde Muhafazakar Parti, İngiliz parlamentosundaki çoğunluğunu Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi’nden 10 milletvekili ile sağlıyor. Dolayısıyla David Davis’in istifası, parti içinde bölünme kaygılarıyla, Hükümet’in daha çok güç kaybetmesi endişesi yarattı.
Hükümetin kararında neler var?
Birleşik Krallık Hükümeti’nin 6 Temmuz’da onayladığı karardaki bazı temel unsurlar şöyle:
Brexit’ten sonra tarım ürünleri de dahil olmak üzere AB ile “tüm mallar için ortak kurallar” geçerli olacak.
Birleşik Krallık’ın AB kurallarıyla “uyumlaşmaya” devam etmesini teminen bir anlaşma imzalanacak. Böylece Kuzey İrlanda dahil olmak üzere sınırlarda AB kurallarından sapma olmasının önüne geçilecek.
İngiltere Parlamentosu, AB kurallarından uzaklaşılmasının önemli sonuçlara yol açacağı gerekçesiyle, Birleşik Krallık’ın ticaret politikasını denetleyecek.
AB ve Birleşik Krallık’ın rekabet politikası düzenleyici makamları arasında işbirliği düzenlemeleri yapılacak.
AB ve Birleşik Krallık arasında tamamlanacak olan Brexit ile ilgili anlaşmaların yorumlanması ile ilgili çalışmaları yürütmek amacıyla “ortak bir kurumsal çerçeve” oluşturulacak.
AB ve Birleşik Krallık arasındaki sınırlar “birleştirilmiş gümrük bölgesi” olarak kabul edilecek.
Birleşik Krallık, ülke içinde tüketilmesi öngörülen mallara yönelik yurt içi tarife ve ticaret politikalarını uygulayacak ancak, AB pazarına gönderilecek mallar için AB tarifeleri ve vergileri uygulayacak.
Brexit sonrasında Birleşik Krallık AB dışındaki dünya ülkeleriyle yapacağı ticarette kendi tarifelerini uygulayabilecek.
Anlaşmaya “ülkeye kaç kişinin giriş yapacağı konusunda Birleşik Krallık’ın yetkili olduğu” ibaresi eklenerek serbest dolaşım yürürlükten kaldırılacak.