ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin yükünü Amerikalı tüketicilerin çektiğine eleştirilerine karşı, tarifelerin büyük kısmını Çin’in ödediğini söylemişti. Ancak Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) raporu, kazın ayağının öyle olmadığını ortaya koydu. IMF’e göre, ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı ek gümrük vergisinin yarattığı maliyetin neredeyse tamamı ABD tarafından karşılanıyor.
ABD, 10 Mayıs 2019 tarihi itibariyle Çin’den ithal 200 milyar dolar değerindeki ürünlere uygulanan gümrük vergisi oranını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkartmıştı.
Donald Trump ne demişti?
Bu artış, Çin’e ek gümrük vergi uygulamasının yükünü en çok Amerikalı tüketicilerin çektiği eleştirilerini de bir kez daha alevlendirmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, iddialara karşılık, Çin’e uygulanan tarifelerin bedelini Amerikalı tüketicilerin ödemeleri için bir neden olmadığını belirterek, “Tarifelerin sadece yüzde 4’ünü ABD, yüzde 21’ini Çin ödüyor, çünkü ürünlere çok büyük oranda sübvansiyon, destekleme sağlıyor” ifadelerini kullanmıştı.
IMF Raporu: Çin’e gümrük vergisinin maliyetini ABD üstleniyor
Trump’ın bu tezi, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) hazırladığı bir rapora göre doğru değil.
Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, IMF’nin yayınladığı bir rapora göre, ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı ek gümrük vergisinin yarattığı maliyetin neredeyse tamamı ABD tarafından karşılanıyor.
IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath ile fonun diğer ekonomistleri tarafından hazırlanan söz konusu raporda, ABD-Çin ticaret gerginliklerinin tırmanmasının ticari ve finansal piyasadaki beklentileri ciddi etkileyeceği, küresel tedarik zincirlerini bozabileceği ve küresel ekonominin canlanmasını tehlikeye atabileceği uyarısında bulunuldu.
ABD gümrük vergisi koydu, ithal ürünlerin fiyatları arttı
ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun verilerine yönelik incelenmelere dayanan raporda, Çin ürünlerine ek gümrük vergisi uygulanmasından sonra ithal ürünlerin fiyatlarındaki yükselişin gümrük vergisindeki artış oranı ile tutarlı olduğu, dolayısıyla gümrük vergisi maliyetlerinin temel olarak ABD tarafından karşılandığı tespit edildiği kaydedildi.
Raporda, söz konusu gümrük vergilerinin bir kısmının ABD’li tüketicilere aktarıldığı, kalanının ise ABD’li ithalatçılar tarafından üstlenildiği ve bu durumun ithalatçıların kâr marjlarının azalmasına neden olduğu vurgulandı.
IMF’in raporunda ayrıca, Çin ile ABD arasındaki ticaretin tamamının ek gümrük vergisine tabi olması durumunda, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) kısa vadede yüzde 0,3 oranında azalacağı tahminine de yer verildi.