Hafta başında Türkiye ekonomisinde büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,4’den yüzde 4,2’ye revize eden Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) ekonomi için “aşırı ısınma” uyarısı geldi. IMF Araştırma Departmanı Direktörü Gian Maria Milesi-Ferretti, “Türkiye’nin yüzde 7’nin üzerine çıkan büyüme performansı elbette muazzamdı ancak aşırı ısınmaya dair birçok işaret ortaya çıktı.” dedi.
Türkiye ekonomisinde finansal koşulların sıkılaştığına ve dış açığın yüksek olduğuna işaret ederek, hafta başında bu yıl için büyüme tahminini yüzde 4,4’ten yüzde 4,2’ye revize eden IMF, ekonomide “aşırı ısınma işaretleri” gözlemlendiği açıklaması yaptı.
“Ekonomide aşırı ısınma işaretleri var”
“Türkiye’nin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyümesini bekliyoruz” diyen IMF Araştırma Departmanı Direktörü Gian Maria Milesi-Ferretti, Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma işaretleri gözlemlediklerini belirterek, “Türkiye’de cari açık genişledi, enflasyon yükseldi.” dedi.
Yüzde 4 civarında büyümenin, gelişen ülke ekonomilerine yönelik algının negatife döndüğü piyasa ortamı göz önüne alındığında “iyi bir performans” olduğunun altını çizen Milesi-Ferretti, Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerinin aşağı çekilmesinde, global finansal şartlarının sıkılaşması, artan petrol fiyatları ve Türk lirasındaki değer kaybının etkili olduğunu kaydetti.
IMF: Büyümenin yavaşlayacağını öngörüyorduk
Büyümenin yüzde 4 civarında dengelenmesinin enflasyonun düşmesine olanak sağlayacağına işaret eden Milesi-Ferretti, şu mesajları verdi:
“Türkiye’nin yüzde 7’nin üzerine çıkan büyüme performansı elbette muazzamdı ancak aşırı ısınmaya dair birçok işaret ortaya çıktı. Cari açık genişledi, enflasyon yükseldi.
Dolayısıyla, sürdürülebilir olmayan büyümenin yavaşlayacağını bir süredir öngörüyorduk. Yüzde 4 civarında büyüme, yükselen piyasa ekonomilerine yönelik algının negatife döndüğü piyasa ortamı göz önüne alındığında iyi bir performans.”
IMF Araştırma Departmanı Direktörü Milesi-Ferretti, büyüme dengelenirken cari açık ve yüksek enflasyon gibi kırılganlıkların azaltılmasının önem taşıdığını da sözlerine ekledi.