Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında girişim sayısı ve istihdamda en yüksek payı hizmet sektörü aldı. İmalat sanayinde en yüksek katma değeri 11,6 ile gıda ürünleri imalatı sağladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri, 2014 verilerini açıkladı.
Geçici sonuçlara göre 2014 yılında faal olan girişimlerin %41,7’si hizmet sektöründe, %39,1’i ise ticaret sektöründe faaliyet gösterdi.
Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması, (NACE) Rev. 2 kısım ayrıntısında ise ilk üç sıraya göre toptan ve perakende ticaret motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründen sonra %15,4 ile ulaştırma ve depolama ve %12,4 ile imalat sanayi sektörleri yer aldı.
Girişim sayıları, istihdam ve katma değerin sektörlere göre oransal dağılımı, 2014
Hizmet sektörü toplam istihdamın %36,1’ini oluştururken, sanayi sektörünün istihdam payı %29,1 oldu. NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında ise %26,8’lik pay ile imalat sanayi ilk sırada yer alırken, %23,2 ile toptan ve perakende ticaret ,motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, %11,5 ile inşaat sektörü izledi.
Katma değerde en yüksek pay gıda ürünleri imalatı
Sanayi sektörü faktör maliyetiyle katma değerde %43,1’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla bulunduğu ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün katma değer payı %30,3 iken, ticaret sektörünün katma değer payı %19,6 oldu.
Katma değerin imalat sanayi bölümlerine göre oransal dağılımı, 2014
NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında yaratılan faktör maliyetiyle katma değere göre İmalat sanayi sektörü %35,5 paya sahipti. İmalat sanayi kısmının bölümlerine göre yaratılan faktör maliyetiyle katma değerde en yüksek paya sahip bölümler ise sırasıyla %11,6 ile gıda ürünlerinin imalatı, %10 ile tekstil ürünlerinin imalatı ve %8,4 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı oldu.
Hizmet sektörü cirolarında en yüksek pay ulaştırma ve depolama sektörünün
Ulaştırma ve depolama sektörü ciroda %38,3’lük pay ile ilk sırada yer aldı. Hizmetlerde yaratılan ciroda en yüksek paya sahip diğer kısımları ise sırasıyla %12,8 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri, %12,5 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, %11,9 ile bilgi ve iletişim ve %11,1 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler izledi.
Cironun hizmetlerde kısımlara göre oransal dağılımı, 2014
2014 yılında imalat sanayindeki girişimlerin %59,6’sı düşük teknoloji ile çalıştı. Düşük teknolojide yoğunlaşan imalat sanayindeki girişimler, istihdamın %53’ünü, faktör maliyetiyle katma değerin %39,4’ünü oluşturdu.
İmalat sanayi temel göstergelerin teknoloji düzeyine göre oransal dağılımı, 2014
Yıllık sanayi ve hizmet istatistikleri için 20+ çalışanı olan girişimlerde tamsayım, 1-19 çalışanı olan girişimlerde örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 180.987 girişimden veri derlendi.
Sanayi; madencilik ve taşocakçılığı, imalat, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme sektörleri olarak,
Hizmet; ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, bilgi ve iletişim, gayrimenkul faaliyetleri, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, idari ve destek hizmet faaliyetleri, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor ile diğer hizmet faaliyetleri olarak gruplandırıldı.