Kakao üreticileri ve firmalar açısından kakao tedarikinin sürdürülebilirliği son aylarda endişe haline geldi. Fildişi Sahili’nde düzenlenen Dünya Kakao Konferansı’nda yayınlanan Abidjan Kakao Bildirgesi’ne imza koyan 29 büyük şirket, kurum ve STK, kakaonun sürdürülebilirliğine daha fazla yatırım sözü verdi.
Dünya kakao üretiminde ve özellikle Fildişi Sahili’nde verimde yaşanan sıkıntılar, kakao tedarikinin sürdürülebilirliği konusunda endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Son aylarda kakao çekirdeği talebi ise Avrupa ve Kuzey Amerika’da sabit kalırken Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde hızlı bir artış gösterdi. Artan talebin karşılanmasındaki sıkıntının temelinde, dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili’ndeki üretim ve verim sorunları yatıyor.
Sektörün en büyük oyuncuları, Fildişi Sahili’nde şu anda potansiyelinin altında olan kakao veriminin gelecek sezonda arttırılmasının hızla artan küresel talebi karşılayabilmek açısından büyük önem taşıdığını söylüyor. Ülkede geçen yılki iç savaşın izleri devam ederken, durumun ülkenin kakao üretiminde de pek farklı olmadığı yorumları yapılıyor.
Londra merkezli Uluslararası Kakao Örgütü’nün (ICCO), 19-23 Kasım tarihleri arasında ülkenin başkenti Abidjan’da düzenlediği 1. Dünya Kakao Konferansı’nda, 2020 yılına kadar kakao tedarikinde büyük sıkıntı olacağı endişesi dile getirildi.
Dünyanın önemli kakao üretici ve tüketici ülkelerinden 1.200 delegenin katılımıyla gerçekleşen konferansta, kakao tedarik zincirindeki sorunların olası çözümleri ve gelecek için hedeflerin yanı sıra çiftçi ücretleri, sertifikasyon ve çocuk işçiler gibi önemli konular da ele alındı. Konferansın son günü yayınlanan Abidjan Kakao Bildirgesi’ne imza koyan 29 büyük şirket, kurum ve STK ise kakaonun sürdürülebilirliğine daha fazla yatırım sözü verdi. Bir sonraki konferansın 2014 yılında Hollanda’da yapılması da karar altına alındı.
Endüstrinin sürdürülebilirliği
Konferansın konuşmacıları arasında yer alan Mars Global Tedarik ve Sürdürülebilirlik Directörü Barry Parkin, “Aslında hektar başına verim yıllardır değişmedi. Verim arttırılmazsa çiftçilerin kazanç sağlaması ve yaşam koşullarının iyileşmesi giderek zorlaşacak. Bu nedenle kakao endüstrisini sürdürülebilir hale getirmek için daha fazla kişi ve kuruluş canla başla çalışıyor” dedi.
Kakaonun, gıda sektöründeki en karmaşık tedarik zincirlerinden biri olduğuna dikkat çeken Barry Callebaut Global Tedarik Sorumlusu Steven Retzlaff da şu değerlendirmeyi yaptı: “Çoğunlukla küçük ölçekli çiftçiler tarafından üretilen bir ürün olarak kakao, sosyal, çevresel ve ekonomik her düzeydeki sorunlar ve zorluklardan etkileniyor.”
Cargill Kakao ve Çikolata Birimi Başkanı Jos de Loor ise Cargill Kakao Taahhüdü ile sürdürülebilir kakao sektörünün oluşturulması için kakao çiftçilerine global desteklerini arttırdıklarını ifade etti. Kakao taahhüdü, Cargill’in artan sürdürülebilir kakao çekirdeği talebini karşılarken, sürdürülebilir kakao üreticisi topluluklar oluşturma ve geliştirme amacıyla son 10 yıl boyunca yürüttüğü çabalara dayanıyor. Uzun yıllardır kakao çiftçileri ve toplulukları ile yakından çalıştıklarına değinen Jos de Loor; “Taahhüdümüz yerel toplulukların eğitim, sağlık hizmetleri, teknoloji, finans ve altyapıya erişimlerini artırarak, çiftçilerin geçim kaynaklarını ve yaşam koşullarını iyileştirecek” dedi.
Jos de Loor, Cargill’in, Fildişi Sahili, Gana, Kamerun, Vietnam, Endonezya ve Brezilya’da kakao tedarik zincirini korumak ve güçlendirmek için finansman, eğitim ve yatırım sağlamaya devam edeceğini, 2015 itibariyle de Fildişi Sahili’nden 100 bin tonun üzerinde UTZ sertifikalı sürdürülebilir kakao çekirdeği almayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Üretim tahmini 4 milyon ton
ICCO, bu yılın sonuna kadar dünya kakao üretiminin 4 milyon ton olacağını, bunun yaklaşık %70’inin Fildişi Sahili, Nijerya, Gana ve Kamerun gibi Batı Afrika ülkelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Kakao stokları azaldı
Bu yıl Eylül ayına oranla, Ekim ayında onaylı depo stokları New York’ta 282,479 tondan 262,187 tona düşerken, Londra’da ise 133,230 tondan 125,350 tona düşüş kaydedildi. Geçen yıla göre ise LIFEE onaylı stoklar Ekim ayı içerisinde %22 düşüş gösterirken, New York’ta ICE onaylı stoklar %12 artış gösterdi.
Ekim ayında limanlara ulaşan kakao çekirdeği miktarında da düşüş yaşandı. 28 Ekim’de Fildişi limanlarına gelen kakao miktarı bir önceki sezona göre 3.609 ton azalışla 87.000 ton civarında gerçekleşti. Gana ise 19 Ekim tarihinde kakao alım miktarını 86.028 ton olarak bildirdi. Bu miktar, geçen yılın aynı sezonu göz önüne alındığında %42’lik bir düşüşü yansıtıyor.