Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30 Haziran’da yapılacak başkanlık seçiminde, eski başkanlardan Oğuz Satıcı, Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle ile İstanbul Demir ve Demirdışı İhracatçılar Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki yarışacak. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Ege İhracatçılar Birliği, seçimlerde Tahsin Öztiryaki’yi destekleme kararı aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 30 Haziran’da yeni başkanını seçecek. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Ege İhracatçı Birlikleri, seçimde Tahsin Öztiryaki’yi destekleme kararı aldı.
Tahsin Öztiryaki’ye destek
Tüm adayların çok değerli isimler olduğunu belirten İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Sayın Öztiryaki ve ekibinin sektörümüz için önemli projelere imza atacaklarını düşünüyoruz. TİM’deki bütün birlikler gibi 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ihracatı da bir üst lige taşımak için var gücümüzle biz de çalışacağız. İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak Tahsin Öztiryaki’yi desteklediğimizi bildiririz” dedi.
EİB de Tahsin Öztiryaki’yi destekleyecek
TİM seçimlerinde, 62 delege sayısıyla yıllardır belirleyici rol oynayan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de, seçimlerde Tahsin Öztiryaki’yi destekleyecek.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tüm adayların kendileri ve ihracatçılar için çok değerli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Sayın Oğuz Satıcı TİM’in halihazırda onursal başkanı olan, TİM ve İhracatçı Birliklerinin kurumsal itibarını kazanmasında büyük emeklerini olan bir arkadaşımız. Sayın İsmail Gülle de sadece kendi sektörü için değil, tüm ihracatçı sektörlerin sorunlarının çözümü için gece gündüz çalışan bir arkadaşımız.
Ancak, biz yıllardır Sayın Mehmet Büyükekşi’nin yardımcılığını yürüten ve kendisiyle birlikte katma değerli ürünün ihracatımızdaki payının arttırılması, inovasyon kültürünün ülkemizde yaygınlaşması ve girişimciliğin desteklenmesi için çalışmalar yürüten Sayın Tahsin Öztiryaki’yi destekleme kararı aldık.”
10 yılın ardından görevi bırakıyor
Bu arada 30 Haziran’da yapılacak Olağan Genel Kurulda 10 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevini seçilecek isme devredecek olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi basınından isimlerle bir araya geldi.
Gelecek döneme ilişkin dilek ve tavsiyelerini paylaşan, görev süresince elde edilen başarılar ve eksik kalan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, göreve geldikten sonra çıkartılan 5910 sayılı Kanun’da iki dönem kuralının bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Benim dönemim doluyor. Kanun çıkmadan önceki iki yıl ile birlikte toplam 10 yıl görev yaptım. Cumartesi günü seçilen arkadaşımıza görevi devredeceğim.
“İhracat yapan şirket, okyanuslarda gezen gemi gibi…”
10 yıldır birçok şirketi ihracatçı olmaya teşvik ettik. Eğer bir şirket ihracat yapmıyorsa iç denizlerde gezen gemi gibidir, eğer ihracat yapıyorsa okyanuslarda gezen gemi gibidir.
Yurtdışından gelen ithal mallara karşı kendini koruyabilmek daha kolay olur dedik. Yaklaşık 71 bin firma ihracatçı firma oldu. Aslında bu 2023 hedefimizdi, ama hedefimizi 100 bine revize ettik.”
“Hepsi işi bilen arkadaşlar”
Mehmet Büyükekşi, “Genel Kurul’da desteklediğiniz aday var mı?“ sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Aday olan üç başkan, biri eski başkanımız Oğuz Satıcı, yedi yıl beraber çalıştık.
İkincisi ihracata büyük hizmet etti ve büyük emekleri var, çok değerli kardeşimiz Tahsin Öztiryaki. Benim yönetimimde de çalıştı.
Üçüncü başkanımız da İsmail Gülle, o da yıllardan beri Tekstil İhracatçılar Birliği’nde başkanlık yapıyor. O da kıymetli bir kardeşimiz.
Bana göre önemli olan kişiler değil, ihracatın ve ihracatçının kazanıyor olması. Hepsi bu işi bilen arkadaşlar. Hem Türkiye’nin hem ihracatın hem de arkadaşlarım için hayırlı olsun diyorum.”
“İhracat daha da önemli olacak”
Önümüzdeki dönemde Türkiye’de ihracatın daha da önemli olacağının altını çizen Büyükekşi, “Çünkü cari açık sorunu her geçen gün daha da önemli hale gelecek. Cari açığın panzehiri ihracat ve turizmdir.” dedi.
“Bize göre kurlar şu anda 4.20 civarına geri gelmesi lazım. Biz üç aylık ihracat eğilim anketleri yapıyoruz. Orada çıkan rakam da yıl sonu için 4.20 idi” hatırlatmasını yapan Mehmet Büyükekşi, “Seçim için bazı spekülatif ataklar oldu. Bunlar kesinlikle ihracatçının talep ettiği bir şey değil. Dolar 4.92’ye çıktı ve müşteri size onun üzerinden indirim talep ediyor bugün 4.59’a düştüğü için. Yüzde 10 fark var ki bu ihracatçının karı değil, 5 ila 7’dir ihracatçının kar marjı” diye konuştu.
Bakanlık sorusu
Emekli olmayı düşünmediğini, işinin başına geçeceğini bildiren Büyükekşi, bakan olup olmayacağı şeklindeki sorular üzerine de “Herhangi bir teklif gelmedi, böyle bir şey gündemimizde de yok. Biz işimizi gücümüzü bıraktık, ailemizden çocuklarımızdan ödün verdik ve bu işin peşinde koştuk. Ben profesyonel değilim, 10 bin kişiden fazla kişiye iştiham yaratan bir şirkette çalışıyorum. Burayı bir iş olarak görmedim, buraya ne verebilirim diye düşündüm hep. Bundan sonra da amaç Türkiye’ye hizmet edebilmek” ifadelerini kullandı.
Yeni sistemde bakanlıkların birleşmesinin doğru olacağını vurgulayan TİM Başkanı, “Hep ekonomi ile ilgili bakanlıkların çok olmasından ve koordinasyon eksikliğinden yakındık. Bir konu birden fazla bakanlığı ilgilendirebiliyor ve bu genelde zorladı işleri. Şimdi hazine ve maliye birleşiyor. Gümrük ve Ticaret birleşiyor. Çok daha verimli olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.
“500 milyar dolar ihracat konusunda iyimserim”
2023’de 500 milyar dolar ihracat hedefi konusunda iyimser olduğunu belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Dünya GSYH’sinden 2023 itibariyle yüzde 1,5 almayı hedefliyoruz. 500 milyar dolar ihracat da bu orandan çıkan bir rakam.
Son iki senede birçok şeyi hayata geçirdik. 2023 hedefleri kadar ihracatın yüzde 1’i kadar ihracatın desteklenmesi. Bu da 1.6 milyar dolar yapar. Geçen yıl ilk olarak bu desteğin oranı 2 katına çıkarıldı.
Yeni gelecek yönetim için önerilerimiz hazırladık ve bunu da TİM Yönetim Pusulası olarak bastırdık. Bu da yol haritası olur umarız. Orada da yazdık; ihracatta kadınların temsili, kur riskini, daha iyi anlatabilmek, sürdürülebilir ihracat, küresel tedarik zincirleri, markanın önemi ve firmaların ölçekleri gibi konulara ilişkin önerilerimiz var.
Ölçekler büyürse yurt dışı pazarlarda daha çok iş yaparız. Katma değerli ihracat Ar-Ge ve inovasyon konusuna ilişkin çalışmaların devam etmesi gerekir. Bir de pazar çeşitlendirmesi önemli.
İhracatın artması ithalatı da artırıyor, doğru bir söylem değil. Hammaddenin yüzde 100’ünü hurda demir olarak ithal ediyor. Cevherden işlem yapmak çok pahalı.”
ABD’ye misilleme vergileri
ABD Başkanı Donald Trump’ın kararlarıyla çıkabilecek bir ticaret savaşına ilişkin stratejinin sorulması üzerine ise Büyükekşi, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Aynı şekilde karşılık veriyoruz. Amerika’nın uyguladığı gümrük vergisine karşı toplam 350 milyon dolarlık gümrük vergisi getirdi. Viskiye otomobile ve diğer ürünlere. Karşılıklılık ilkesine önem verilmeli.
Ekonomi Bakanlığı ile ilgili bir etki analizi çalışması yapılıyor. İhracatı artırmak için yapılan çalışmalarda gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi konusu gibi sıkıntılar var. Şu anda hedef bu anlaşma güncellenirken STA’ların otomatik içinde olmak ve tarım ürünleri ve hizmet ticaretinde yeni nesil STA’larda da iki tarafa ilave katkılar sağlanması. O zaman karşılıklı ticaretin 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Şu anda bu rakam 150 milyar dolar civarında. İki katına çıkması söz konusu. Bu olursa zaten ticaret savaşlarında AB ile birlikte mücadele etmiş olacağız.
“Amerika’nın tutumu sürdürülemez”
Trump kardeş ülkesi Kanada ile kavga ediyor, sonra Kuzey Kore ve ne olduğu belli olmayan bir adam ile anlaşma yapmaya gidiyor, ayağına gitti neredeyse Singapur’da buluştu. Adam koyun pazarı gibi davranıyor. Meksika’ya ve Türkiye’ye uyguladım ve şuna kaldırdım diyor. Amerika’nın tutumu sürdürülemez. Biz burada mükellef sofralarda yiyelim, orada da beş on kişi bizi seyretsin ve kuru ekmek verelim. Bu sürdürülebilir mi? Küreselleşmenin belli bir mertebe gümrük duvarlarının azaltılmasının amacı dünyadaki refahı bölüştürmek değil mi?
ABD’de hiçbir avukatın çalışmak istemediği, hiçbir bankanın kredi vermek istemediği kişi devlet başkanı. Ben eninde sonunda aklı selim galip gelecek diye düşünüyorum.
Arap ülkesi gidiyor, 700 milyon dolara futbol takımı alıyor, ama 100 bin mülteciyi almıyor. 3.5 milyon mültecinin yükü bizde.”
Hiçbir zaman bir beklentisi olmadığını çalıştığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ben hiçbir zaman tribüne oynamadım. Bir şey söyleyeyim de gazetelerde haber olsun ama on gün sonra unutulsun istemedim. Biz tam tersi yapacağımız işlerin altyapısını hazırladık. Hedefimiz üzüm yemekti. Onun için çalıştık, bağcıya kızmak yerine. Önemli olan katkı sağlayabilmek. Bu işlerde bakış açısı çok önemli. Bir işi yaparken diğerini bozuyorsanız bunun hiçbir önemi yok” dedi.
DHA