TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıdan, şirketlerin birikmiş KDV’lerinin iadesine ilişkin hüküm çıkartıldı. Şirketlerin mali yapılarını sıkıntıya sokan sorunun çözülmesi amacıyla gündeme getirilen düzenlemeden vazgeçilmesine, “maliyetin tam olarak hesaplanmadığı” gerekçe gösterildi.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda köklü değişiklikler içeren tasarının TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeleri devam ediyor.
Tasarıdaki en önemli düzenleme metinden çıkartıldı
Dünya Gazetesi’nden Canan Sakarya’nın haberine göre, şirketlerin mali yapılarında kritik bir sıkışıklık yaratan KDV iadesi sorununu çözmek üzere hazırlanan tasarıdaki, KDV iadesine olanak tanıyan hüküm, metinden çıkartıldı.
AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle devreden katma değer vergisinin on iki ay içinde indirim yoluyla giderilememesi hâlinde iade edilmesini öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.
KDV iadesinin yolu açılıyordu
KDV Kanunu’nun, KDV indirimlerini düzenleyen 29’uncu maddesinde, indirilecek KDV’nin vergiye tabi işlemler dolayısıyla hesaplanan KDV’den daha fazla olması halinde, aradaki farkın sonraki döneme devredileceği ve iade edilmeyeceği hükmü yer alıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, madde içinde yer alan “Devrolunur ve iade edilmez” hükmü çıkarılarak, “Devrolunur ve 12 ay süreyle indirim yoluyla giderilememesi halinde bu süreyi izleyen 6 ay içerisinde talep edilmesi şartıyla iade edilir” ifadesi getirilmişti.
TBMM Genel Kurulu’nda verilen önerge ile maddeden, devreden KDV’nin 12 ay içinde indirim yoluyla giderilememiş halinde, 6 ay içinde iade edilmesini öngören düzenleme, metinden çıkarıldı.
Haberde, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan tasarının, 15. maddesi ile iade edilmeyen KDV’ye faiz ödenmesini öngören hükmün de metinden çıkartılacağı bilgisine yer verildi.
Gerekçe, maliyet unsurlarının tam olarak hesaplanmaması
Canan Sakarya haberinde, görüştüğü kaynakların, KDV iadesine ilişkin hükmün metinden çıkartılması konusunda, söz konusu maddenin hazırlanması sırasında maliyet unsurlarının tam olarak hesaplanamadığını, bu yönde bir düzenleme yapma ihtiyacının ortaya çıktığını söyledikleri bilgisine de yer verdi.
Düzenlemeyle ilgili başka maddelere yönelik 6 civarında daha önerge hazırlandığı ve bunların da tasarıdan bazı hükümlerin çıkarılmasını öngördüğü ifade edildi. Önerge ile madde tamamen değiştirilerek başka hükümler eklendi. Buna göre, VUK’un 322’nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecek.
Birleştirilmiş KDV beyannamesi düzenlemesi de iptal!
Görüşmelerde AK Partililerin verdiği önergeyle, grup şirketlerine birleştirilmiş KDV beyannamesi verme yolunu açan düzenleme de Katma Değer Vergisi Kanunu tasarısından çıkarıldı. Söz konusu düzenlemeyle, Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisi mükelleflerinin talebi üzerine, katma değer vergisi beyannamelerinin birleştirilmesine ilişkin olarak en az yüzde 50 oranında ortağı olduğu diğer kurumlar vergisi mükellefleriyle birlikte talepte bulunan kurum nezdinde grup katma değer vergisi mükellefiyeti tesis etme konusunda yetki alıyordu.
Böylece, birbiriyle yüzde 50 ve daha fazla ortaklık ilişkisi olan şirketler ile kamu kurumlarına ait iktisadi işletmeler için ayrı ayrı değil, birleştirilmiş Katma Değer Vergisi beyannamesi verme düzenlemesinden de vazgeçildi.
Naci Ağbal: “Etki analizi çalışması yapıyoruz”
TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde eğitimden giyime, turizmden sağlığa, temel gıda maddelerine kadar vergi oranlarında önemli indirime gidildiğini söyledi.
Yerli üretimi artırma, üretim amaçlı KDV oranlarında indirime gittiklerini belirten Ağbal, bakanlık olarak şu anda katma değer vergisi oranlarına ilişkin bir etki analizi çalışması yaptıklarını belirterek, “Bugüne kadar yaptığımız bütün indirimleri de dikkate alarak varsa diğer indirimleri de yaparız” ifadesini kullandı.