Almanya’nın ev sahipliğinde Bonn’da yapılan 39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’nin toplantısında, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin, Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması kabul edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiğini, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki resmi hesabından duyurdu.
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili beklenen müjdeli haberi aldıklarını belirten Çelik, şunları yazdı:
“Haber, Almanya’da Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’ndan az önce geldi. Böylece Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 14’e yükseldi. Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından. Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar. Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efes’te. Adaylık süreci boyunca emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesini değerlendiren BM UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, toplantılarda, inceleme organı olan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) Diyarbakır dosyasına ilişkin endişelerinin giderildiğini söyledi. Oğuz, “20 üyenin tamamı Diyarbakır’ın lehine söz alarak hem koruma planının hem mirasın insanlık için çok önemli olduğunu vurguladılar. Diyarbakır, büyük bir uzlaşma ve alkışlar arasında Dünya Miras Listesi’ne kabul edildi.” bilgisini verdi.
Diyarbakır’ın simgesi olan 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andırırken, özgün işlevini binlerce yıldır koruyan Hevsel Bahçeleri, 700 hektarlık bir alanı kapsıyor.