Dünyaca ünlü bebek gıdaları üreticisi Herbo Baby, Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile yaptığı işbirliği kapsamında bal arıları ile tozlaşmanın meyve verim ve kalitesine etkilerini araştıracak. Projenin aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreye dost tarım uygulamaları için bir farkındalık oluşturma niteliğinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Özgen, insan sağlığı için güvenilir ürünlerin yetiştiriciliğinde arıların varlığının bir sigorta niteliğinde olduğunu vurguladı.
“Bu Bahçede Arı Var” adlı projeyle Türkiye’de bebek beslenmesine uygun yüksek kalitede meyve üretimi için yetiştiricilik alanlarına, çiçeklenme dönemleri boyunca yerleştirilen bal arısı kolonilerinin, meyve verim ve kalitesine etkilerinin araştırılması amaçlanıyor. Proje ile ayrıca arı sağlığını iyileştirmek ve arı nüfusunu artırmak da hedefleniyor.
8 farklı ülkede uygulanıyor
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen, Prof. Dr. Sedat Serçe ve Prof. Dr. Ethem Akyol tarafından ortaklaşa yürütülen proje, dünyada 8 farklı ülkede yürütülen “Bee Careful” projesinin Türkiye ayağını oluşturuyor.
Bal arıları meyve verimini artırdı
Elma üretiminin yoğun yapıldığı ve Hero Türkiye’nin elma temin bölgesi olan Niğde, uluslararası bu projede pilot bölge olarak seçildi. Bu yıl Niğde bölgesinde farklı elma bahçelerinden temin edilen beş farklı çeşit ile yapılan ilk bilimsel çalışmalarda bal arısı kolonilerinin meyve verimini yaklaşık yüzde 12.2’ye kadar artırdığı tespit edildi.
Bu Bahçede Arı Var!
medya.nigde.edu.tr adresinden yapılan açıklama şöyle: “Hero Türkiye ve Niğde Üniversitesi işbirliği ile “Bu bahçede Arı Var!” projesi devam ediyor. Hero Baby ve Niğde Üniversitesi arasında yapılan 3 yıllık protokol kapsamında karşılıklı işbirliği ile hayata geçirilen Bee Careful Projesi, ülkemizde bebek beslenmesine uygun yüksek kalitede meyve üretimi için, bal arıları ile tozlaşmanın meyve verim ve kalitesine etkilerini araştırmaktadır. Dünya’da 8 farklı ülkede yürütülen “bee careful” girişiminin amacı, arı sağlığını iyileştirmek ve arı nüfusunu artırmaktır. Üniversitemiz, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen, Prof. Dr. Sedat Serçe ve Prof. Dr. Ethem Akyol’un yürütücülüğünde yapılan “Bu Bahçede Arı Var!” projesi ise, bu küresel projenin, arıların meyve verimi ve kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı hedefleyen Türkiye ayağını oluşturmaktadır. Hero Gıda ve Niğde Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilen Bu Bahçede Arı Var! projesinin amacı ülkemizde meyve yetiştiriciliğinde sürdürülebilir ve yüksek kalitede meyve üretimi için, yetiştiricilik alanlarına çiçeklenme dönemleri boyunca yerleştirilen bal arısı kolonilerinin meyve verim ve kalitesine etkilerinin araştırılmasıdır. Pilot bölge olarak elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Niğde seçilmiştir. Bu yıl farklı elma bahçelerinde beş farklı çeşit ile yapılan çalışmalarda bal arısı kolonilerinin meyve verimini %11.2’ye kadar arttırdığı ayrıca meyve şekil ve kalitesinde artışlar meydana getirdiği tespit edilmiştir. Bu projenin aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreye dost tarım uygulamaları için bir farkındalık oluşturma niteliğinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Özgen benzer çalışmaların önümüzdeki yıllarda farklı model ürünlerde sürdürüleceğini ve insan sağlığı için güvenilir ürünlerin yetiştiriciliğinde arıların varlığının bir sigorta niteliğinde olduğunu vurguladı.”