Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan antibiyotiklerin hayvan dışkılarının gübre olarak kullanımıyla tarım arazilerine taşındığı ve çevresel tehdit oluşturduğu bildirildi.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü akademisyenlerinden Prof. Dr. Işıl Balcıoğlu, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile ortak projesinde hayvan yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı neticesinde gübre olarak kullanılan dışkı ile antibiyotiklerin tarım arazilerine taşınmasını araştırdı.
Proje ekibindeki yüksek lisans öğrencilerinin gerçekleştirdiği yoğun laboratuvar analizleri sonucunda farklı hayvan gübrelerinden ve hayvan gübresinin kullanıldığı tarım arazilerinden alınmış toprak örneklerinde en az bir tip antibiyotik kirliliği tespit edildi. Ayrıca gübre örneklerindeki antibiyotik miktarlarının toprak örneklerinden daha yüksek seviyelerde olduğu saptandı. Araştırma kapsamında hayvan yetiştiriciliğinde gerek tedavi ve hastalıktan korunma gerekse büyümeyi destekleme amaçları ile kullanılan antibiyotiklerin çevresel matrikslerdeki miktarları ortaya koyularak dünyadaki antibakteriyel kirlilik düzeyi konusunda bilimsel literatüre katkı sağlandı.
Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Balcıoğlu, teknolojik gelişimlerin ve modern yaşamın gerektirdiği kimyasalların kullanımının kaçınılmaz şekilde çevre kirliliği oluşturduğunu; antibiyotik kirliliğinin çevredeki diğer kirletici gruplarından daha yüksek düzeyde olmamasına rağmen bu kirliliğin dirençli bakteri kirliliğe neden olmasının araştırmanın motivasyonunu oluşturduğunu belirtti.
Türkiye’de seçilen bölgelerdeki araştırma sonucunda bu kirlilik düzeyinin dünyadaki çeşitli ülkelerde tespit edilen maksimum değerlerin üzerine çıkmadığının anlaşıldığını belirten Balcıoğlu, bu kirleticilerin çevredeki miktarlarının saptanmasının çevresel risk değerlendirmesinde ve kirlilik kontrolünde alınacak önlemlerin belirlenmesinde önem taşıdığını kaydetti. Balcıoğlu, “Bu kirleticilerin düzeyleri ve akıbetlerinin öğrenilmesi için çok fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç var. Çalışmamız bu noktada bir başlangıç niteliği taşıyor.” dedi.