Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in hayvancılık sektörü ve süt sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmelerin ardından sektörel desteklerde yapılacak düzenlemeler netleşiyor. Yapılacak düzenlemeler arasında hayvancılık sektörüne yönelik sayısı 60’a varan kalemdeki desteklerin sadeleştirilmesi, Okul Sütü Programı’nın eğitim-öğretim yılının başından sonuna kadar uygulanması da var. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerine ihracat teşviki de masada…
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlık görevine başlamasının ardından sektör temsilcileri ile toplantıları kapsamında, hayvancılık sektörü, bu arada süt sektörü temsilcileri ile de toplantılar düzenledi. Bu toplantılarda hem üretici hem de sanayicilerden sektörde yaşanan sorunlar hakkında bilgi alan Bakan Faruk Çelik, hayvancılık sektörüne yönelik tarımsal desteklerin yeniden düzenleneceğini açıklamıştı.
Bakanlıkta konuya ilişkin çalışmalarda sona geliniyor. Hayvancılık sektörüne yönelik desteklerde yapılacak düzenlemeler, Bakan Faruk Çelik’in onayının ardından kanun, yönetmelik ya da tebliğ değişikliği olarak yürürlüğe konulacak.
Hayvancılıkta 60 destek sadeleştirilecek
2015 yılında 10 milyar TL’ye ulaşan tarımsal desteklemeler, 2016 yılında ise 11,6 milyar TL’ye yükselecek. Bu tutar, çiftçiye faizsiz kredi kullandırılması gibi kalemlerle birlikte 14 milyar TL’yi aşacak.
Tarımsal desteklemelerin %30’dan fazlasını hayvancılık sektörüne yönelik destekler oluşturuyor. Yeni düzenlemeler kapsamında ilk adım, besicilere yönelik desteklerden başlamak üzere süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yem desteği gibi 60’a yakın kalemde verilen desteklerin sadeleştirilmesi olacak. Sayı azaltılırken, desteklerin etkinliği artırılacak. Düzenleme yapılırken, girdi maliyetlerinin düşürülmesi esas olacak. Böylece düşük maliyetli üretimle, pazarda rekabet gücünün artması hedefleniyor.
Hayvancılık destekleri ile köyden kente göçün önlenmesi için küçük aile işletmelerinde gelirin en azından asgari ücretin altına düşmemesi sağlanacak. Böylece genç nüfusun da tarımda kalması amaçlanıyor. Bu kapsamda çiğ sütte referans fiyatın, halen uygulanan litre başına 1 lira 15 kuruşun altına düşmemesi sağlanacak.
Diğer yandan süttü soğuk zincirin öneminden hareketle çiğ sütte destekleme priminde soğuk sütün desteklenmesi esas olacak. Sıcak süte prim verilmeyecek, soğuk süte litre başına 9 kuruşluk prim devam edecek.
Süt tozundan sonra peynire de ihracat teşviki
Süt sektörü ihracatında son dönemde yaşanan daralmanın aşılmasına yönelik düzenlemeler de geliyor. Süt sektörünün talebi dikkate alınarak, süt tozundan sonra süt ürünlerinin desteklenmesiyle yoluyla ihracatın artırılması hedefleniyor. Bu amaçla süt tozu destekleme primi ton başına 3300 liradan 4000 liraya çıkarılacak. Türkiye’de bir ilk olarak peynir, yoğurt, labne gibi ürünlere de ihracat desteği sağlanacak. Süt ürünleri ihracat desteğinde, süt tozundaki ton başına 4000 liralık destek tutarı esas alınacak.
Çiğ sütte kaliteli üretimin desteklenmesi amacıyla çiğ süt üreten işletmelerle Avrupa Birliği onaylı işletmelere destekler artacak. Üreticinin çiğ sütünün satın alınmasında bölgesel alımlar öne çıkartılacak, her firma her bölgeden çiğ süt alamayacak.
Okul Sütü iki dönemde dağıtılacak
Çiğ sütte arz fazlasının yaşandığı dönemlerde fazla sütün çekilmesi ve çocuklara süt içme alışkanlığının kazandırılarak sağlıklı beslenmelerine katkı amacıyla halen eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulanan Okul Sütü Programı, tüm eğitim yılına yaygınlaştırılacak. Böylece öğrencilere okulların açıldığı ilk günden, kapandığı güne kadar Okul Sütü dağıtılacak.