Yeni gerçekleştirilen bir araştırmaya göre halkın mandıralarda yetiştirilen ineklerin sağlığı ve bakım koşullarına olan ilgileri artışta.
Haziran 2014 ve Ocak 2015 yıllarında toplamda 500 Amerikalının katılımıyla gerçekleştirilen ankette araştırmacılar, katılımcılara “Sizin için ideal bir mandıra nasıl olmalıdır ve bu özellikler sizin için neden önemlidir?” sorusunu yönelttiler.
Anket sonuçlarını içeren rapora göre birçok katılımcı, hayvanların insani koşullar altında bakılmasını ve ahlaki değerlere önem verilmesini ön plana koyuyor. Bu bağlamda katılımcılar hayvanlara iyi bakıldığı takdirde süt üretiminin ahlaken kabul edilebilir olduğunu düşünmekte.
Ankete katılanlar genel olarak 25 ila 34 yaş arasında olup, birçoğu üniversite düzeyinde eğitim görmüştür.
Kamu güveni tehlikede
Kamu güveninin kaybedilmesinin süt ürünleri endüstrisi için çok büyük bir tehlike olduğunu belirten araştırmacılar, Dr. Nina Keyserlingk ve Dr. Maria José Hötzel, süt endüstrisinin topluma yansıttığı mesajlarda ineklerin sıkça açık alanlarda gösterildiğinin, ancak bu durumun gerçeği yansıtmadığının altını çizdiler.
Anket sonuçlarını değerlendiren araştırmacılar tüketicilerin mandıra inekleri için iyi yaşam koşulları istediklerini, ancak aynı zamanda içtikleri sütün sağlıklı ve bol olması için ve kârlı bir işletmenin hayvanlarına bu olumlu koşulları sağlayabileceğini düşündükleri için verimli mandıralar istediklerini belirttiler.
Bunlara ek olarak katılımcılar süt üretiminde kullanılan ineklere daha az miktarda ilaç ve özellikle daha az miktarlarda antibiyotik verilmesini istediklerini belirttiler. Bu durum ise yüksek kaliteli süt üretebilen verimli mandıraların yöntemlerini değiştirmeleri gerektiği anlamına geliyor.
Antibiyotik konusunda araştırmacılar, sadece süt üretimini arttırmak için antibiyotik kullanımının katılımcılar tarafından tamamen reddedildiği, ancak rahatsızlanan hayvanlara bakımda sorumlu bir şekilde ilaç kullanımı beklediklerini ifade ettiler.
Endüstride değişiklik olacak mı?
Araştırmacılar anketlerinde katılımcılara tüketici gözüyle değil vatandaş olarak yaklaştıklarını belirtirken, bu sayede sadece ürünü kullanan kesimin değil, toplumun genel olarak düşüncelerini aldıklarını ifade ettiler.
Tarım firmalarının ve genel olarak süt ve süt ürünleri üreticilerinin yöntemlerini değiştirmeye sıcak baktığının altını çizen araştırmacılar, tüketicilerin daha fazla ödemeyi gözden çıkarmaları ile endüstrinin gereken adımları atacağını belirttiler. Süt endüstrisi ise, endüstrinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için yükün çoğunluğunu kamunun sırtlanması gerektiğini düşünüyor.