• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Dünya

Hayvan deneyleri için yeni bir dönem başlıyor!

4 Ağustos 2016
Süre:2dk Okuma
laboratuvar-fare-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Artan kamuoyu baskısı nedeniyle Avrupa Birliği (AB) geçtiğimiz yıllarda hayvan deneyleri kullanımı konusunda bir değişime gitmişti. Peki bu politik değişim, laboratuvar ortamına da yansıyacak mı?

2015 yılının başında Avrupa Vatandaşlar Girişimi (ECI) tarafından mevcut araştırma yöntemleri yaklaşımının değişmesi talebiyle yapılan imza kampanyası, 1,15 milyon belgeli imza ile Avrupa Komisyonu’na verildi.

hayvan-deneyleri-tavsan-gidahatti

Hayvan deneyleri karşıtı kampanya

Hayvan Deneylerini Durdurun’ isimli kampanyada, hayvan modellerinin “etik sakıncaları” ve bilimsel kısıtlamaları nedeniyle, Komisyon’un yeni direktif tekliflerinin (direktif 2010/63/EU) ötesine geçmesi isteniyordu.

Kampanya ile, hayvan deneylerinin kaldırılmasını ve biyomedikal ve toksikolojik araştırmalarda doğrudan insanlarla ilgili verilerin kullanımını zorunlu hale getiren yeni bir teklif yapılması talep edildi.

Mevcut çağrının, kozmetik sektörüne yapılan önceki çağrıyı takip ettiği söylenebilir.

makyaj-kozmetik-gidahatti

AB kozmetik ürünlere müdahale etti

AB 2009 yılında yeni kozmetik ürünler ve bu ürünlerin bileşenlerine yönelik hayvan deneylerini yasaklamıştı. 2013 yılında bu yasak AB dışı ürünleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş, hayvan deneyleri yoluyla geliştirilmiş tüm ürünlerin satışı yasaklanmıştı.

Buna karşın Komisyon benzer bir önlemin tüm endüstrilerde alınması konusunda harekete geçmemişti.

2011 yılında, AB’de deney ve diğer bilimsel amaçlar için kullanılan hayvanların toplam sayısının 11,5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı, 2008 yılındaki sayıdan 500 bin daha düşük.

Kullanılan hayvanların %80’inden fazlası, kemirgenler ve tavşanlar. En yaygın kullanılan hayvan olan fare, tek başına deneylerde kullanılan hayvanların %61’ini oluşturuyor. Farelerden sonra gelen tavşanların oranı ise yüzde 14.

AB’de 1999 yılından bu yana hayvan deneylerinde büyük insansı maymunlar kullanılmadı.

fare-hayvan-deneyleri-gidahatti

Avrupa’da hayvan deneyleri azalıyor

Komisyon’un istihdam, büyüme, yatırım ve rekabetçilik başkan yardımcısı, ‘Hayvan Deneylerini Durdurun’  isimli kampanyanın geçiş sürecine geldiğini ve önemli teknolojik gelişmeler sayesinde Avrupa’nın hayvan deneyleri kullanma oranını azalttığını aktardı.

Komisyon üyesi AB’de hayvan araştırmalarının tamamen yasaklanması için henüz erken olduğunu, böyle bir yasağın Avrupa’daki biyomedikal araştırmaları engelleyeceğini söyledi.

Komisyon, komple bir yasak yerine hücre ve doku kültürlerine ve bilgisayarlı modellemeye dayanan alternatif yaklaşımların benimsemesi ve kullanılması sürecini hızlandırmayı tercih edeceğini ifade etti.

 

Etiketler: hayvanhayvan deneyhayvan deneyihayvan deneylerihayvan deneyleri etiğihayvan deneyleri yasaklanmalıhayvan deneylerinin yararları
Paylaş2TweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Gorillerde de koronavirüs tespit edildi!
Dünya

Gorillerde de koronavirüs tespit edildi!

12 Ocak 2021
Ankara’da havyan pazarları denetlendi
Tarım

Hayvan satış yerleri için yeni kriterler yürürlükte!

19 Temmuz 2020
Depremzedelere hayvan ve yem desteği başladı
Tarım

Depremzedelere hayvan ve yem desteği başladı

28 Ocak 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Meteoroloji : Soğuk ve yağışlı hava yurdumuzu terk etti

Meteoroloji tahminleri | 5 Mart 2021 Cuma (yarın) hava durumu

4 Mart 2021
Gıdada tüketici deneyimine bilimsel analiz!

Bakan Pakdemirli’den tarım sektöründe büyüme mesajı!

4 Mart 2021
Rekabet Kurulu onay verdi: Polonez’in yüzde 77’si Ürdünlü şirketin!

Rekabet Kurulu onay verdi: Polonez’in yüzde 77’si Ürdünlü şirketin!

4 Mart 2021
Küresel gıda fiyatları dokuz aydır yükselişte!

Küresel gıda fiyatları dokuz aydır yükselişte!

4 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.