FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya oranla yüzde 3.9 artış göstererek yaklaşık 162 puan seviyesine yükseldi. Ekim ayındaki bu yükselişte kötü hava koşulları etkili oldu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Ekim’de bir önceki ayın değerinden yüzde 3.9 artış göstererek yaklaşık 162 puan oldu. Şeker ve palm yağı stoğundan kaynaklanan endişeler artışın başlıca sebebi oldu, tahıl fiyatları ise sabit seyrediyor. Bununla birlikte, Ekim ayı puanı geçen senenin değerinden hala yüzde 16 daha düşük görülüyor.
Kuraklık ve yağmur şeker fiyatlarını yükseltti
FAO’nun Şeker Fiyatları Endeksi, Eylül’deki değerinden yüzde 17.2 puan arttı. Artışın nedeni şeker kamışı yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Brezilya’daki aşırı yağışlarla birlikte Hindistan ve Tayland’daki kuraklık olarak gösteriliyor. Şubat’tan beri düşüş halinde seyreden şeker indeksi bu nedenle keskin bir sıçrama yaptı.
El Niño’nun yarattığı endişelerden dolayı gelecek sene Endonezya’da palm yağı üretimi tehlikeye girmesi ve yine kötü hava koşullarından kaynaklanan Brezilya’da soya fasulyesi üretimindeki yavaşlamadan dolayı FAO’nun Bitkisel Yağ Üretimi Endeksi 6.2 puan yükseldi.
Yeni Zelanda’da süt üretimindeki düşüşten kaynaklanan endişeden dolayı Süt Fiyatları Endeksi Eylül ayında yüzde 9.4 artış gösterdi. Et Fiyatları Endeksi ise sabit seyrediyor.
Kurak hava koşullarının etkildiği Rusya Federasyonu’nun güney bölgeleri ve Ukrayna’daki buğday üretimi Tahıl Fiyatları Endeksi’nde yüzde 1.7’lik küçük bir artışa neden oldu.
FAO ayrıca, en son yayınladığı “Tahılın Arz ve Talep Durumu” raporunda, Ekim 2015 öngörüsünü küresel tahıl üretimiyle birlikte yeniledi. Şu andaki üretimin geçen senenin rekor düzeyinden yüzde 1.1 düşüş kaydederek 2.53 milyar ton olacağı öngörülüyor.
Rapora göre, Hindistan ve Ukrayna’daki mısır üretimi genellikle kötü hava koşullarından dolayı beklentilerin bir kısmını karşılayabildi. Tayland’daki kuraklık mevsimsel pirinç üretiminde düşüşe neden oldu. Bununla birlikte; küresel buğday üretimi öngörülerdeki artışın nedeni olarak Avrupa Birliği’nde beklentilerin üzerindeki fazla üretime dikkat çekiliyor.
Küresel buğday stoklarının son 15 senenin en yüksek düzeyine gelmesiyle birlikte, küresel tahıl tedariği tatmin edici düzeylerde seyrediyor.