Dünya çapında yürütülen bir araştırmaya göre ergenlik çağında, okula giden gençlerin %80’i günde 1 saatten az fiziksel etkinlikte bulunuyorlar. Hareketsizlik gençlerin kalp, damar, solunum, kas, kemik ve metabolizma sağlığı açısından zayıf kalmalarına neden oluyor. Diğer yandan hareketsiz gençlerin bilişsel gelişimlerinin daha aktif gençlere oranlar yavaş olduğu da ifade ediliyor.
Lancet Child & Adolescent Health dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kız çocukları, erkek çocuklarına göre daha hareketsiz. Cinsiyetler arasındaki bu ayrışma çoğu ülkede artış gösteriyor. Çalışmanın yazarları, devletlerin acil olarak özellikle kız çocukların fiziksel aktivitelerini artırmak üzere politikalar üretmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün katkısı ile yürütülen araştırmada dünya çapında 1,6 milyon katılımcı ile yürütülen anket çalışmaları temel alındı. Veri olarak 2001-2016 yılları arasında, 146 ülkede, 11-17 yaş aralığında gençlerden elde edilen bilgiler kullanıldı. Bangladeş’in hem kız, hem erkek çocuklarda hareketsizlik sorununun en düşük olduğu ülke olduğu ifade edildi. Bu ülkede yetersiz fiziksel aktivitede bulunan gençlerin oranı erkeklerde %63, kızlarda %69 oldu. Hareketsizliğin nispeten az olmasının nedeni kriket gibi ulusal sporlara ve farklı cinsiyetlere geleneksel olarak biçilen roller olarak belirtildi.
Türkiye’de de hareketsizlik ciddi bir sorun
Erkeklerde hareketsizlik en büyük oranda Filipinler’de (%93) görülürken, dünyada en fazla hareketsiz kalan kızların Güney Kore’de (%97) olduğu belirtildi. Anket yürütülen ülkelerin üçte birinde günlük 1 saat fiziksel aktivite yapma sınırını geçen kızların yüzdesi erkeklerden 10 puan düşük oldu. Kız ve erkekler arasında hareketsizlik anlamında en büyük fark Amerika Birleşik devletleri ve İrlanda’da görüldü. 2001-2016 yılları arasında cinsiyetler arasındaki fark, ülkelerin yaklaşık dörtte üçünde arttı.
Araştırmada Türkiye de incelendi. Ülkemizde erkek çocuklarda hareketsizlik oranı 2001 yılında %78,7 olurken bu oran 2016 yılında %76,6’ya düştü. Kız çocuklarda ise 2001’de %85,9 olan hareketsizlik oranı, 2016’da %86,1 düzeyine yükseldi. Bu bağlamda, ülkemizde okula giden ergenler arasında hareketsizlik oranı 2016 yılında %81,3 oldu. Bu verilere göre çocuklarda spor ve hareketliliğin özendirilmesi şart. Aksi halde gençlerimizi kalp damar sağlığı problemlerinden bilişsel gelişimin tamamlanamaması gibi birçok sağlık riski bekliyor.