ABD’deki önde gelen bir kalp grubu olan Amerikan Kalp Derneği, yayınladığı açıklama ile insanları 30 dakika egzersiz yapmaya çağırdı. Açıklamaya göre fiziksel aktivite, hareketsiz zaman geçirmek nedeniyle ortaya çıkan olumsuz etkileri önlemek için faydalı.
Amerikan Kalp Derneği’ne göre, araştırmalar, hareketsizliğin diyabet, diğer kan şekeri sorunları, kalp hastalığı, inme ve erken ölüm riskini arttırabileceğini gösteriyor.
Amerikan Kalp Derneği açıklaması
Yeni açıklamayı yazan Amerikan Kalp Derneği (AHA) komitesinin başkanı Dr. Deborah Rohm Young, şunları söyledi: “Oturarak ne kadar zaman geçirdiğinize dikkat edin ve daha çok hareket etmeye çalışın. En azından evde zaman geçirirken koltukta oturmak dışında bir şeyler de yapın.”
Young aynı zamanda Kaiser Permanente Southern California hastanelerinde davranışsal araştırmalar direktörü.
Komite tarafından hazırlanan yazı Circulation dergisinde yayınlandı. Yazıda, ABD’deki ulusal sağlık anketlerinin sonuçlarına göre yetişkinlerin günde 6 ile 8 saatlik bir süreyi hareketsiz veya sedanter bir şekilde geçirdiği ifade edildi.
60 yaşın üzerindeki bireyler, günde ortalama 10 saati sedanter (hareketsiz) bir şekilde geçiriyor.
Komiteye göre, insanların sedanter olmasının bazı nedenleri var. Kanıtlara göre, zihin sağlığı sorunları yaşayan bireylerin hareketsiz geçirdiği zaman daha çok olabiliyor. Bunun yanında, insanların hareketsiz olmasıyla ilgili genetik bir etken de olabilir.
Hareketsiz zaman geçirmek bazı sağlık sorunları için risk etmeni
Hareketsiz zaman geçirmenin bazı sağlık sorunları için bir risk etmeni olduğunu, ara vererek hareket etmenin sağlığı koruyabileceğini gösteren kanıtlar bulunuyor.
Mevcut çalışmaların çoğu, hareketsiz geçirilen zaman ve artan diyabet riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bazı çalışmalar ise hareketsiz geçirilen zaman ve kalp hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Avrupa’da yapılan bir çalışma, hareketsiz geçirilen her 1 saatlik sürenin ölümcül ve ölümcül olmayan kalp hastalığı riskini %6 arttırdığını belirledi.
Hareketsiz geçen her bir saat ise, damarlarda plak oluşumunun da dahil olduğu koroner kalp hastalığı riskinin %8 artmasıyla ilişkili.

Fiziksel aktivite sağlığı koruyor
Komiteye göre, bazı diğer çalışmalar da artan sedanter zamanı erken ölümle ilişkilendiriyor.
Komiteye göre fiziksel olarak daha aktif olmak ve daha iyi bir sağlığa sahip olmak arasındaki ayrı bir ilişki olabilir. Bu nedenle insanlar, AHA fiziksel aktivite tavsiyelerine uysalar dahi hareketsiz oturdukları uzun sürelerde aralar vererek hareket etmeli.