Mültecilere yönelik insani yardım ve entegrasyon çalışmaları ile sıkça gündeme gelen ABD’nin yoğurt devi CHOBANI’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya’nın çabaları bu kez Birleşmiş Milletler (BM) ve Beyaz Saray’ın gündeminde.
ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde özel sektörün bir araya geldiği yuvarlak masa toplantısı, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Obama ve ABD hükumetinden üst düzey yetkililerin yanı sıra Amerika’da Chobani markasıyla tanınan Türkiyeli iş adamı Hamdi Ulukaya ve aktör George Clooney ile avukat eşi Amal Clooney katıldı.
Mülteciler için İş Birliği inisiyatifini Tent yönetecek
Ulukaya’nın kurucusu olduğu mülteci sorununa yönelik çalışma yürüten Tent Foundation, Obama’nın çağrısıyla oluşturulan Mülteciler için İş Birliği inisiyatifinin yönetimini devraldı. İnisiyatif için 650 milyon dolarlık vaatte bulunan 51 şirket, 20’yi aşkın ülkede 6.3 milyondan fazla mülteciye destek sağlayacak.
ABD merkezli yoğurt devi Chobani’nin sahibi ve mülteciler için özel sektörü harekete geçirmeyi hedefleyen Tent Foundation’ın (Çadır Vakfı) kurucusu Hamdi Ulukaya, Salı günü yapılan yuvarlak masa toplantısında Amerikan Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Toplantı, New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 71. dönem görüşmelerine paralel olarak gerçekleştirildi.
Küresel mülteci krizi konusunda Obama’nın yaptığı Eylem Çağrısı’na karşılık harekete geçen aralarinda Airbnb, Johnson & Johnson, Trip Advisor, Mastercard ve UPS’in de bulunduğu 20 büyük şirketin CEO’su ile ABD Baskan Yardimcisi Joe Biden, Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve diğer üst düzey hükumet yetkililerinin katılıdığı toplantıda oyuncu George Clooney ve avukat eşi Amal Clooney de yer aldı.
Hamdi Ulukaya’nın kurucusu olduğu Tent Foundation, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından Mülteciler için İş Birliği inisiyatifinin yönetilmesi ile görevlendirildi. Tent Foundation’un getirildiği görev, Salı günü Beyaz Saray tarafından ABD Başkanı Obama’nın ev sahipliği yaptığı Küresel Mülteci Krizi hakkındaki Liderler Zirvesi öncesinde açıklandı. İnisiyatif, ABD Başkanı Obama’nın özel şirketlere ellerini taşın altına koymaları ve mültecilere yardım etmeleri için yaptığı Eylem Çağrısı’nın ardından Haziran ayında kurulmuştu.
“Verdiğimiz tepki, dünyanın ve insanlığın geleceğini belirleyecek”
BM Genel Merkezi’nin bulunduğu New York’ta yapılan BM Genel Kurulu’nda ‘BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi’ gerçekleşti. Zirveye özel konuk olarak katılan Ulukaya, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
“Bundan bir yıl önce, geri dönüp dönemeyeceklerini bile bilmeden evlerini terk etmek zorunda bırakılan insan sayısının 60 milyona ulaştığından söz ediyorduk. Bir yıl geçti ve hala 2’nci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan bu en vahim insani krizden söz ediyoruz. İnsan sayısı artık 65 milyona ulaşmış durumda. Rakamlar daha da vahim, çekilen acılar çok daha büyük. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kriz. Evet, yerinden yurdundan olan insan sayısı 65 milyon ama bu krizin sonuçlarından 7 milyar insan etkilenecek. Şu anda olan bitene nasıl tepki verdiğimiz, dünyanın ve insanlığın geleceğini belirleyecek, yalnızca bu neslin değil sonraki nesillerin geleceğini.”
Hamdi Ulukaya, özel sektörün küresel mülteci krizinin ele alınmasında önemli bir rol oynaması gerektiğini işaret etti.
“Gerçek olduğuna inanmak istiyorum”
Konuşmasında Birleşmiş Milletler’e de seslenen Ulukaya, şöyle konuştu:
“Ben BM’in ihyacı olan insanları koruyup kolladığına inanarak büyüdüm. Masumları koruduğuna ve hayat kurtardığına. Bunun hâlâ gerçek olduğuna inanmak istiyorum. Dünyanın dört bir tarafındaki çocukların bunun hâlâ gerçek olduğuna inanarak büyümesini istiyorum. Eğer BM bunları yapmazsa kim yapacak? Şimdi değilse ne zaman yapılacak? Onlara BM’in hâlâ güçsüzün gücü olduğunu göstermeliyiz. Ben buna yardımcı olmak için üzerime düşeni yapmaya söz veriyorum. İş dünyasından pek çok başka liderin de yardım etmek istediğine tanığım. Bizler özel sektörde daha hızlı hareket edebiliyor, daha büyük düşünebiliyoruz ve bunu şimdi yapmalıyız. Bu sorunu nasıl çözeceğimizi daha fazla yaratıcılık ve inovasyonla baştan tanımlamalıyız. Ama bu yıl daha az konuşup daha çok iş yapmak zorundayız.”
1 Kasım’dan itibaren Tent Foundation liderliğinde yönetilecek olan Mülteciler için İş Birliği inisiyatifi ile 51 şirket, toplamda en az 650 milyon dolarlık yatırım yapma, bağışta bulunma ya da bağış toplama vaadinde bulundu.