Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik, 20 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bitki ve bitkisel ürünler ile mantarların yetiştirildikleri ve muhafaza edildikleri ortamlarda zararlı organizmalara karşı kullanılacak ticari formdaki bitki koruma ürünlerinin onayına esas biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksisitesi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemelerini yapacak olan tüzel kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesi ve çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla yayımlanan Yönetmelik; bitki koruma ürünlerinin onayına esas denemeleri yapmak isteyen tüzel kişi ve kuruluşların yetkilendirilmesinin şartlarını, çalışma usul ve esaslarına, görev ve sorumluluklarına, denemelerde görevlendirilecek kişilerin niteliklerine, deneme yetkisinin verilmesine, kontrolüne ve iptaline ilişkin hükümleri kapsıyor.
Yetki alma ve bildirim zorunluluğu
Bitki koruma ürünlerinin onayına esas denemelerin Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından yapılması zorunlu olacak.
Yetki alınmadan tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından yapılacak olan bitki koruma ürünlerinin onayına esas biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksikolojisi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemeleri Bakanlıkça değerlendirmeye alınmayacak.
Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi, biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, toksikoloji ve ekotoksikoloji konularında düzenlenecek.
Biyolojik etkinlik ve kalıntı denemeleri için entomoloji, fitopatoloji, herboloji, nematoloji ve agronomi uzmanlık alanlarında, yan etki denemeleri için entomoloji uzmanlık alanında yetkilendirme yapılacak. Bu konularda yetki alan bitki koruma ürünü deneme uzmanları, uzmanlık alanlarına göre yönetmelikte belirtilen biyolojik etkinlik veya kalıntı denemelerini yapabilecekler.
Sorumlu yönetici, deneme uzmanı
Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesine sahip tüzel kişi veya kuruluşlar;
Bünyelerinde ziraat mühendisi, gıda mühendisi, kimyager, kimya mühendisi, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi, biyolog ünvanına sahip olan kişiler ile bu alanlar dışında lisans mezunu olmakla birlikte toksikoloji veya ekotoksikoloji alanında en az yüksek lisans diplomasına sahip olma şartını yerine getiren sorumlu yönetici,
yapacakları her deneme konusu için bünyelerinde bitki koruma ürünü deneme uzmanı yeterliliğine sahip en az bir kişiyi görevlendirmek zorunda olacaklar.
Bünyelerinde denemelerin yapılmasında deneme uzmanlarına; deneme kurulumu, sayımlar, numune alınması, raporların hazırlanması, kullanılacak bitki koruma ürünlerinin hazırlanması ve uygulama işlerinde yardımcı personel görevlendirebilecekler.
Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi verilmesi
Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi almak isteyen tüzel kişi veya kuruluşlar yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne fiziki olarak veya elektronik ortamda müracaat edecekler.
Yönetmelik hükümlerine göre uygun bulunan başvuru sahibi tüzel kişi veya kuruluşlara beş yıl süre ile geçerli olmak üzere Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi düzenlenecek.
Deneme amaçlı bitki koruma ürünlerinin uygulanması
Denemelerde kullanılacak bitki koruma ürünlerinin ambalajında ürün bilgilerini içeren etiket bulundurulacak.
Sürüklenmeye sebep olacak derecede rüzgârlı havalarda, öğle sıcağında ve yağışlı havalarda bitki koruma ürünleri uygulaması yapılmayacak.
Her uygulamadan önce bitki koruma ürünü uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılacak.
Çevrenin korunması için bitki koruma ürünlerinin akarsulara, göllere, otlaklara ve hayvanların yaşadığı yerlere bulaşmasını önlemek amacıyla gerekli önlemler alınacak.
Boş bitki koruma ürünlerinin ambalajları çevreye atılmayacak, bitki koruma ürünlerinin atıkları akarsu ve göllere dökülmeyecek ve uygulama aletleri bu sularda yıkanmayacak.
Uygulama, Bakanlıktan ruhsat almış makinelerle yapılacak. Deneme kurulacak alanlarda uygulama yapılmadan önce deneme kurulum parseli dışındaki alanlarla ilgili uyarılar dahil olmak üzere, deneme ile ilgili bilgilendirme levhaları konulacak.
Çalışma şartları
Biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksisitesi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemelerinde kullanılacak bitki koruma ürünlerinin hazırlama ve uygulama işlerinde; hamileler, on sekiz yaşından küçükler, astım gibi kronik solunum yolu rahatsızlıkları, alerjik rahatsızlıklar, cilt hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar çalıştırılamayacak.
Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesine sahip olan tüzel kişi veya kuruluşların, herhangi bir nedenle faaliyetlerine son vermeleri halinde, en geç bir ay içinde durumu Genel Müdürlüğe bildirmeleri zorunlu olacak.
Kontrol yapacak kuruluşlar
Biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksisitesi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemeleri ile bu denemeleri yapmak üzere yetkilendirilmiş tüzel kişi veya kuruluşlarda yapılacak kontroller; Genel Müdürlük veya Genel Müdürlüğün görevlendireceği araştırma enstitüsü müdürlükleri ile il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılacak.
Yapılan kontrollerde, yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen ve bu konuda bir defa uyarılan deneme yetkisine sahip tüzel kişi ve kuruluşların belirtilen sorumlulukları yerine getirmediğinin ikinci defa tespiti halinde ayrıca bir uyarıya gerek kalmaksızın bitki koruma ürünleri deneme yetki belgeleri iptal edilecek.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
9/11/2017 tarihli ve 30235 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitki Koruma Ürünleri ile İlgili Yapılacak Denemeler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılırken, daha önce deneme yetkisi almış tüzel kişilerin belgelerini,
Daha önce yetkilendirilmiş olan kuruluşların ise yetkilerini,
Bir yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine göre almaları/yenilemeleri gerekecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi almak amacıyla yapılan ve işlemleri tamamlanmamış olan başvurular bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecek.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.