Keçiboynuzunun saymakla bitmeyen mucizevi faydaları!

Keçiboynuzu, hem tatlı olması hem de sağlık açısından pek çok fayda sunmasıyla bilinen bir besindir. Sağlıklı beslenmeyi benimseyenler, tatlılarında şeker yerine keçiboynuzu tadını tercih ediyor. Hem toz hem de çubuk formunda tüketilebilen bu mucizevi besinin çekirdeği ise bir dizi sağlık sırrını barındırıyor!

Keçiboynuzu, doğal olarak yüksek miktarda enerji, lif, protein, vitaminler (A, B1, B2, B3, C), mineraller (kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir) ve antioksidanlar içerir. Bu, keçiboynuzunu sağlıklı bir besin kaynağı yapar. Aynı zamanda doğal şeker içerir ve enerji sağlamak için kullanılabilir. Ancak, rafine şekerlere kıyasla düşük glisemik indekse sahiptir, bu da kan şekerinin daha stabil bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı olabilir. İşte keçiboynuzunun birçok bilinmeyen faydası...

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? 

Keçiboynuzu, balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde sıklıkla kullanılır. Akciğerleri temizleyen bu besin, sigaranın neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca alerjik hastalıklara, özellikle astım ve bronşite iyi gelir. Keçiboynuzu, nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük gibi göğüs hastalıklarının tedavisinde de etkilidir.

Aynı zamanda kalsiyum deposu olan keçiboynuzu, kadınların ve büyüme çağındaki çocukların kemik sağlığını destekler. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda görülebilecek kemik erimesine (osteoporoz) karşı kullanılması önerilir.

Bal ile karıştırıldığında, antioksidan açısından zengin bu iki besin, solunum yolları rahatsızlıklarından, mide problemlerine, ağız içi yaralarına hatta kansere karşı etkili bir ilaç niteliği taşır. Kış hastalıklarından korunmak için keçiboynuzu ve bal gibi antioksidan içeriği yüksek besinleri tüketmek önemlidir.

Keçiboynuzu çekirdeği, çinko bakımından zengindir. Çekirdekten elde edilen toz, bir su bardağı sıcak suya eklenerek tüketildiğinde vücuttaki hormonları düzenler. Keçiboynuzu çekirdeği, sütten yaklaşık 3 kat daha fazla kalsiyum içerir.

Keçiboynuzu meyvesi nasıl tüketilir?

Keçiboynuzu meyvesi çiğ olarak tüketildiği gibi, keçiboynuzu pekmezi veya kür şeklinde de kullanılabilir. Gün içinde 2-3 adetten fazla tüketilmemeli ve sağlık açısından en uygun dozlar göz önünde bulundurulmalıdır. Keçiboynuzu özü, yetişkinlerde sabah akşam aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklarda kahvaltıda 1-2 yemek kaşığı, bebeklerde ise kahvaltıda 2 çay kaşığı şeklinde önerilir.

20 Kas 2023 - 14:13 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.