İnsanlığın dünyada bozmadığı bir bu kalmıştı!

İnsan faaliyetleri nedeniyle gezegenimiz ısınıyor, doğal hayat zarar görüyor ve hatta Dünya’nın dönüşü bile değişiyor. Yeni bir araştırma insan faaliyetlerinin gezegenin doğal tuz döngüsüne de çok büyük zarar verdiğini ortaya koydu…

Haber albümü için resme tıklayın

Jeolojik ve hidrolojik süreçler tuzu uzun zaman periyotlarda, doğal bir içimde Dünya yüzeyine çıkarır. Ancak madencilik, arazi geliştirme ve buzları eritmek için yol tuzlarının kullanılması gibi faaliyetler nedeniyle bu doğal akış hızlanıyor.

Maryland Üniversitesi, Connecticut Üniversitesi, Virginia Tech ve bazı diğer kurumlarda çalışan araştırmacılardan oluşan bir ekip; tatlı su kaynaklarına yönelik "varoluşsal bir tehdit" olarak tanımladıkları bir sorunu araştırdı.

İnsanlar tuz dendiğinde genellikle yiyeceklerde kullandığımız sodyum klorürü düşünüyor. Ancak tuz, kimyasal bir tanımlamadır ve çok farklı tuz çeşitleri vardır. Araştırma ekibi de nehirlerdeki ve topraktaki tuz konsantrasyonları da dahil olmak üzere bir dizi farklı ortamdaki çeşitli tuzları inceledi.

Connecticut Üniversitesi'nden ekolog olan Gene Likens, “Yirmi yıl önce elimizde sadece vaka çalışmaları vardı. New York'ta yüzey sularının ya da Baltimore'un içme suyu kaynağının tuzlu olduğunu söyleyebilirdik. Şimdi bunun, dünyanın derinliklerinden atmosfere kadar uzanan bir döngü olduğunu ve insan faaliyetleri nedeniyle önemli ölçüde bozulduğunu ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

Çalışmada; dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar dönüm toprağın insan kaynaklı tuzlanmadan etkilendiği ve yolların buzunu çözmek için kullanılan tuzun da havaya karıştığı da belirlendi.

Tatlı su kaynaklarının giderek tuzlanması ise en büyük endişelerden biri. Bu eğilim devam ederse, dünya nüfusunun içebileceği kadar su bulmak zorlaşabilir.

Maryland Üniversitesi'nden jeolog Sujay Kaushal, “Gezegeni yaşayan bir organizma olarak düşünürseniz, bu kadar çok tuz biriktirdiğinizde hayati organların veya ekosistemlerin işleyişini etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki tuz seviyeleri neden önemli?

Tuz seviyeleri, dağların tepelerinde ne kadar kar oluşacağından solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığımıza kadar, yaşamın fark edebileceğinizden daha fazla yönünü etkiliyor.

Araştırmacılar, tuz döngüsü üzerindeki etkimizi değerlendirmek ve bu etkiyi azaltmak için daha fazla adım atılması çağrısında bulunuyor. Örneğin bir başlangıç noktası, her yıl yalnızca ABD’deki yollara dökülen 20 milyar kilograma yakın tuz olabilir. Uzmanlara göre yakın gelecekte bu alanda daha fazla çalışma ve düzenleme yapılması gerekecek.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayınlandı.

06 Kas 2023 - 23:30 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.